Lipa nije pogodna lokacija za migrante

Lipa nije pogodna lokacija za migrante

Da bi bila izbjegnuta humanitarna kriza potrebno je proširiti postojeće objekte da bi migrantima bili osigurani uvjeti dostojni za život, a vlasti BiH trebaju identificirati odgovarajuće alternativne objekte. Centar u selu Lipa sada ne može biti odgovor.

Rečeno je to u petak u Izaslanstvu EU u BiH, u odgovoru na pitanje je li za njih u ovom trenutku prihvatljiv prijedlog vlasti u Bihaću da migranti iz privremenog prihvatnog kampa Vučjak budu premješteni u selo Lipa./HMS/

Tu lokaciju i ranije nisu prihvatile međunarodne organizacije, a “Glasu Srpske” u Izaslanstvu EU u BiH je rečeno da je Europska unija spremna podržati BiH u pronalasku održivih i dugoročnih rješenja.

– Ured EU je više puta pozvao sve razine vlasti da se žurno suoče s izazovom koji protok migranata predstavlja za BiH. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima, od kojih su posljednji održani u utorak s predstavnicima Bihaća i Unsko-sanske županije, jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Trenutni prioritet je da se nađu žurna rješenja uoči dolazeće zime – kazali su u Izaslanstvu EU.

Gradska skupština Bihaća dala je suglasnost za formiranje privremenog centra za migrante u srpskom selu Lipa, iako su svjesni da ni ovaj put, kao ni lani, ta lokacija neće biti prihvatljiva. Protiv su i Srbi u FBiH.

/HMS/

na vrh članka