Dodik: Komšić Macroneu iznio osobni stav, ja bi mu zahvalio na onakvoj izjavi

Dodik: Komšić Macroneu iznio osobni stav, ja bi mu zahvalio na onakvoj izjavi

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je  drugi  član Predsjedništva BiH Željko Komšić iznio privatni stav u razgovoru s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, kojem je rekao kako nije točna izjava francuskog lidera da je BiH tempirana bomba zbog prijetnji od povratnika sa sirijskog ratišta.- To nije stav Predsjedništva. Ono što utvrde tri člana Predsjedništva je stav BiH. To što priča Željko Komšić njegov je lični stav - rekao je Dodik novinarima u Drvaru.

On je podsjetio kako Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o bilateralnom sastanku Komšića i Macrona.

- Komšić se nalazi na multilateralnom skupu kojem nazoči i Macron i sasvim je prirodno da su imali priliku da se pozdrave i popričaju. Nije uredu da bude osporen stav predsjednika tako moćne države, ali to je Komšićev izbor. Ja to ne bih tako uradio i, da sam bio u prilici, rekao bih da mu zahvaljujem na točnim ocjenama o tom pitanju - kaže Dodik.

On je dodao kako ne smatra da je Macron pogriješio u ocjeni te da i on zna da u BiH nema jedinstva u vezi s pitanjem radikalnih islamista.

- Obični ljudi u BiH strepe od toga. Danas imamo vijest da se u BiH vraća više od 200 ljudi. BiH ne može da zbrine takvih 10 lokalnih ljudi, a kamoli one koji dolaze sa strane jer nema nikakvog plana. Ne bih volio da se praktično pokaže da je Macron bio u pravu i učinit ćemo sve da zaštitimo naše građane - poručio je Dodik.

Pogled.ba

na vrh članka