Čavara:​Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka Hrvata u BiH

Čavara:​Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka Hrvata u BiH

U povodu obilježavanja 28. godišnjice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB), odnosno 28. obljetnice pada herojskog grada Vukovara, u četvrtak je u Busovači održana javna tribina "18. studeni", kojom su organizatori željeli ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave HZ HB. Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara kazao je tom prilikom kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH kao naroda.

 "Nikad ne smijemo zaboraviti da je HZ HB temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH i ne smijemo dozvoliti da nam itko nameće bilo kakvu krivnju za HZ HB, zato što se dogodilo u tom razdoblju postojanja HZ HB i HR HB kako bi negirali ulogu hrvatskog naroda u BiH i u povijesnim trenucima rata", kazao je Čavara.

 Javnu tribinu organizirao je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Srednjobosanske županije (SBŽ) u suradnji s Općinskim odborom Mladeži HDZ-a BiH Busovača, priopćeno je iz Ureda za informiranje ŽO Mladeži HDZ BiH SBŽ-a. 

 O povijesnom kontekstu i značaju uspostave HZ HB kao i njezinu današenjem značaju na tribini su, pored Čavare, govorili i general HVO-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić i predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić.

 Govoreći o vojnom aspektu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, general Nakić je kazao kako je to bilo veoma turbulentno i teško vrijeme, kompleksno na cijelom području BiH.

 "Jugoslavenska armija se opredijelila zna se već kako, političko vodstvo iz Sarajeva nije bilo jasno definirano u obrani BiH, a time i hrvatskog naroda na području BiH. To je iziskivalo da mi kao narod poduzmemo korake i da se pripremimo za ono što slijedi", naglasio je general Nakić.

 Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako o Hrvatskoj zajednici HB postoje dvije suprotne predstave.

 "Naši neprijatelji terete HZ HB za rušenje BiH, a to je laž. Ne stoji tvrdnja da su se Hrvati organizirali radi rušenja. Hrvati su branili svoju slobodu i Herceg Bosna je zadnja samoobrambena institucija koja se organizirala na prostoru Bosne i Hercegovine", istaknuo je Šoljić.

 Javnom tribinom "18. studeni" organizatori su željeli ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave Hrvatske zajednice HB kroz koju je kasnije nastala Hrvatska republika Herceg Bosna pa i sam HVO, a što je u konačnici "dovelo do obrane naših prostora i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju.

Pogled.ba

na vrh članka