INA planira širenje maloprodajne mreže u BiH, moguća kupnja "Krajinapetrola"

INA planira širenje maloprodajne mreže u BiH, moguća kupnja "Krajinapetrola"

Hrvatska naftna tvrtka planira kupiti poduzeće "Krajinapetrol" iz Banje Luke i tako proširiti postojeći lanac objekata na kojima prodaje naftne derivate u Bosni i Hercegovini, objavio je portal capital.ba specijaliziran za praćenje poslovnih informacija vezanih za BiH.Prema navodima ovog portala, INA je dobila suglasnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da može početi provoditi dubinsku analizu stanja u "Krajinapetrolu" prije donošenja konačne odluke o mogućoj kupnji većinskog vlasničkog udjela.

Sadašnji većinski vlasnik "Krajinapetrola" je vlada RS te s njom povezani dioničarski fondovi, a INA sada posjeduje 9,7 posto dionica te tvrtke nastale nakon raspada bivše Jugoslavije kada su vlasti u sadašnjem entitetu RS preuzele upravljanje benzinskim crpkama i infrastrukturom, što ih je u nekadašnjoj zajedničkoj državi na teritoriju BiH imala INA.

Kakva je situacija u "Krajinapetrolu"?

"Krajinapetrol" sada upravlja lancem od petnaest benzinskih crpki raspoređenih najvećim dijelom na širem banjalučkom području.

Financijski pokazatelji ukazuju na stabilno pozitivno poslovanje i povećanje prihoda u ovoj godini za gotovo dva i pol milijuna eura u usporedbi s 2018. godinom.

Ukupni kapital "Krajinapetrola" procijenjen je na 22 milijuna konvertibilnih maraka odnosno oko 12 milijuna eura, a u toj tvrtki zaposleno je 168 radnika.

INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih crpki diljem te države, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postupno počela širiti i na teritorij RS,prenosi Indeks

Pogled.ba

na vrh članka