Komšić optužio SDP za podršku legitimnom predstavljanju, koje je nazvao takozvanim, “Ivan Bobanovim” i HDZ-ovim

Komšić optužio SDP za podršku legitimnom predstavljanju, koje je nazvao takozvanim, “Ivan Bobanovim” i HDZ-ovim

-SDP je odustao od zajedničkog prijedloga DF-a i SDP-a o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama prema kojemu bi se mogla provesti odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kazao je danas Željko Komšić, predsjedatelj  Predsjedništva BiH, komentirajući pitanje izmjena Izbornog zakona.

On je rekao da je SDP odustao od zajedničkog prijedloga i pozicije svih “probosanskih” stranaka, kojeg je podržala i Naša stranka.

– Želio bih podsjetiti da su predstavnici SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a, uz podršku Naše stranke, još prošle godine potpisali prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Tada je bilo riječ je o pokušaju rješavanja problema implementacije izbornih rezultata nakon listopadskih izbora, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Međutim, prema mojim informacijama, SDP nije raspoložen da bude dio toga – rekao je Komšić.

On je izrazio uvjerenje da je u SDP-u po pitanju izmjena Izbornog zakona došlo do strateške promjene.

– Očito je da je kod njih došlo do strateške promjene pa su sada na pozicijama HDZ-ovog i Ivan Bobanovog takozvanog ‘legitimnog predstavljanja naroda’, čim ne postoji spremnost da se ustraje na pozicijama koje su dogovorile sve “probosanske” stranke – rekao je Komšić.

/HMS/

na vrh članka