Bogojavljenje u Mostaru: Pobjednik u plivanju za Časni krst 22-godišnji Čedomir Sudar

Bogojavljenje u Mostaru: Pobjednik u plivanju za Časni krst 22-godišnji Čedomir Sudar

Prvi do Časnog krsta u hladnoj rijeci Neretvi u naselju Ortiješ nadomak Mostara doplivao je dvadesetdvogodišnji Čedomir Sudar iz Baćevića koji je kao nagradu dobio zlatnik.Bogojavljensko plivanje za Časni krst već četvrtu godinu se održava u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da ga raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je sve više mladih, piše topportal.info

Ove godine je, kaže paroh Borovčanin, bio najveći broj sudionika do sada. Čak 22 odrasla sudionika i sedmoro djece.

Plivanju je prethodila liturgija u Hramu Svetog Stefana despota i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ.

Svi plivači su se pričestili i zajedno smo se pomolili za sve nas i za našu braću u Crnoj Gori. Želimo da iskoristimo priliku da ih pozdravimo i da im pošaljemo snažnu poruku od naroda iz doline Neretve da izdrže i istraju u svojoj borbi a mi ćemo se moliti za njih”, poručio je paroh Borovčanin.

Ove godine je bilo puno učenika pa su se organizatori odlučili da posebno plivaju stariji, a posebno djeca.

Najbrži do krsta među djecom bio je Denis Žutina iz Blagaja.

Prvi koji je doplivao do časnog krsta, Čedomir Sudar kaže mu je ovo drugi put da sudjeluje i da se, iako je hladno, raduje ovome događaju. Napominje da je najvažnije da se očuva tradicija.

Sudionik plivanja Srđan Krnjeušić iz Ortiješa kaže da mu je velika čast što je sudjelovao u plivanju za časni krst na Neretvi.  

Plivanje  smo počeli prije četiri godine uz blagoslov vladike Grigorija i evo četiri godine čuvamo ovaj običaj. Hladno jeste ali nije ništa strašno. Nastavit ćemo čuvati tradiciju”, poručuje Krnjeušić.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka