Presude za zločine u Čapljini i Konjicu sljedećeg tjedna

Presude za zločine u Čapljini i Konjicu sljedećeg tjedna

Sud Bosne i Hercegovine će sljedećeg tjedna izreći presude za zločine u zatočeničkim objektima u Dretelju kod Čapljine i Musali kod Konjica.U petak, 17. studenoga, Državni sud će izreći presudu Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženim za zločine počinjene u logoru Dretelj.

Tužiteljstvo ih tereti da su 1992. godine učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti.

Istog dana presuda će biti izrečena i Edhemu Žiliću, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji je optužen da je omogućio stražarima da zlostavljaju i siluju zatvorenice u Musali.

Završna riječ Državnog tužiteljstva zakazana je za ponedjeljak, 13. studenoga, na suđenju Milisavu Ikoniću i Zoranu Iliću, kojima se sudi za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti u lipnju i srpnju i  1992. u Rogatici.

Istog dana završna riječ Tužiteljstva BiH planirana je i u predmetu Slobodana Karagića. Već dva puta je odgađano iznošenje završne riječi, jer je optuženi prvo tražio promjenu odvjetnika, a zatim se nije pojavio u sudnici.

Karagiću se na teret stavlja da je, kao vođa jedinice “Crvene beretke” koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, sudjelovao u uhićenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, te u silovanju.

Idućeg tjedna nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vogošći, Rogatici, Višegradu, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vozući, Bosanskom Novom, Orašju, Vitezu, Prijedoru, Trnovu, Prozoru, Bijeljini i Brčkom, javlja BIRN-Justice Report. 

Pogled.ba

na vrh članka