Počelo pripremanje terena oko tunela Ivan, poseban zahvat s hercegovačke strane

Počelo pripremanje terena oko tunela Ivan, poseban zahvat s hercegovačke strane

Radovi na probijanju tunela Ivan na autocesti A1 trebali bi početi uskoro, rečeno je za Klix.ba iz Autocesta Federacije BiH.

Kako je objašnjeno, radovi na pripremi terena su u tijeku, a poseban zahvat događa se s južne, hercegovačke strane tunela koji će se probijati, ispod postojećeg istoimenog tunela na magistrali M17.

Ranije je iz Autocesta FBiH najavljeno kako će radovi početi u siječnju 2020. godine.

Tunel Ivan bit će značajan dio autoceste na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan. Ovaj tunel bit će dvocijevni s po dva traka i proći će kroz planinski prijelaz Ivan-sedlo.

Ukupna duljina desne tunelske cijevi je 1.721 metar, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 metar.

S obzirom na to da autocesta s hercegovačke strane neće biti izgrađena po završetku radova na tunelu, vozači će po izlasku iz tunela privremenom prometnicom ulaziti na cestu M17.

Sa sjeverne strane dolazit će se dionicom autoceste Tarčin – tunel Ivan, dužine 4,9 kilometara, a za čiju gradnju je krajem 2019. godine objavljen natječaj.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tunel Ivan je 57.628.570 eura, odnosno 111,5 milijuna KM bez PDV-a, a financiran je sredstvima osiguranim kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,4 milijuna eura.

Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci, priopćili su iz Autocesta FBiH.

/HMS/

na vrh članka