Financiranje političkih stranaka bez zakonskog nadzora

Financiranje političkih stranaka bez zakonskog nadzora

Stranke u Bosni i Hercegovini u posljednjih 12 godina, iz proračuna na svim razinama, dobile su više od 245 milijuna maraka.

Taj novac smiju trošiti samo na ciljeve utvrđene programom i statutom stranke. Iako je čak 80 posto sredstava kojima stranke financiraju svoj rad – javni novac, izvješća pokazuju da se tijekom svakog izbornog procesa pribjegava malverzacijama. Istovremeno, nema adekvatne kontrole trošenja tog novca.

Koliko se novca daje strankama iz proračuna, najjasnije pokazuju podaci Središnjeg izbornog povjerenstva. Od 2004. godine do lokalnih izbora 2016. godine za financiranje vodećih deset stranaka u Bosni i Hercegovini izdvojeno je 187 milijuna maraka. U istom razdoblju, političkim subjektima na svim razinama vlasti uplaćeno je 245 milijuna maraka proračunskog novca, piše BHRT.

Financiranje političkih stranaka regulirano je zakonom koji je usvojen 2012. godine. Stručnjaci upozoravaju kako taj zakon ima niz manjkavosti, koji strankama omogućavaju različite zlouporabe i malverzacije.

Bez adekvatnog nadzora, stranke ne osjećaju potrebu podnositi financijska izvješća o utrošku novca, navode iz Transparency Internationala.

“Ključna stvar u cijeloj ovoj priči je da se tolika javna sredstva izdvajaju za političke stranke, a da nema niti informacija niti službenog nadzora da se vidi na što su ona potrošena, jesu li namjenski potrošena, jesu li potrošena kako je po zakonu definirano samo na ostvarivanje programskih ciljeva političkih stranaka ili možda i na nešto drugo”, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Kazne za kršenje zakona o financiranju stranaka u BiH iznose 5 tisuća eura, dok je u gotovo svim članicama Europske unije taj iznos četiri puta veći. Na manjkavosti zakona i netransparentno trošenje novca upozorava i zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini.

“Postojeće sankcije, kada je u pitanju kršenje odredaba ovog zakona, ne proizvode određene efekte, s obzirom da se prekršaji ponavljaju i da se iz godine u godinu pokreću postupci protiv odgovornih osoba u strankama koje krše odredbe ovog zakona”, kazala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH.

Ekonomist Žarko Papić kaže da je borba za vlast u stvari borba za menadžerske pozicije, preko kojih se lakše dobivaju tenderi, a onda tim tenderima financiraju vlastite stranke. Postavlja se pitanje: Zašto novcem građana financirati stranke?

“Financirajte se iz članarine, postanite ozbiljne političke stranke i budite samostalni. Time se dovode uveliko sve stranke u ovisnost  od osvajanja vlasti, ne zbog programa nego samo da bi imali financiranje. I sve se svodi na to tko će više para uzeti”, kazao je Papić.

A politička volja da taj zakon bude reguliran i promijenjen ne postoji, jer ne žele izgubiti ono što im ovakav loš zakonski okvir omogućava, navode iz Transparency Internationala.

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka