Radončić: Ne možemo prihvatiti 10.000 ilegalnih migranata, nećemo dozvoliti da teret padne na bošnjačke kantone

Radončić: Ne možemo prihvatiti 10.000 ilegalnih migranata, nećemo dozvoliti da teret padne na bošnjačke kantone

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se na Instagramu povodom medijskih navoda da se, zbog nekontroliranog ulaska ilegalnih migranata iz Republike Turske u EU, od BiH očekuje da prihvati čak 10.000 migranata.

“Naša javnost i europski partneri trebaju znati da je to previše za Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njene sigurnosne, humanitarne i smještajne kapacitete. Još ranije sam upoznao sve veleposlanike europskih država u BiH da i cifru od oko 5.000 ilegalnih migranata iznimno teško preživljavamo. O prihvatanju kvote od 10.000 migranata, što se, istina, dogodilo prije najnovije eskalacije, uopće nisam htio ni razgovarati”, napisao je Radončić na Instagramu.

Kaže da je o tome, prilikom potpisivana Izjave, upoznao Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, i Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Naši pojedini kantoni već su preumorni od toga da je teret međukontinentalnog preseljavanja naroda pao na njih. Da se ne govori da od prve migrantske krize iz 2015. godine, u Bosni i Hercegovini nije ništa sistemski urađeno da se izvuku pouke, inoviraju zakoni, podignu proračuni, zaposli mnogo veći broj graničnih policajaca i učini više da BiH preuzme puni suverenitet nad upravljanjem migrantskom krizom u njenom sigurnosnom i humanitarnom aspektu”, smatra Radončić.

Dodao je da EU ne smije žrtvovati BiH i susjedne zemlje i napraviti masovni prostor za suptilnu selekciju migranata.

“Neovisno o tome što je netko prespavao ministarske mandate, EU ne smije žrtvovati našu i susjedne zemlje i pokušati da se u BIH napravi masovni prostor za suptilnu selekciju i propuštanje radno sposobnih migranata koji, kao radna snaga, trebaju pojedinim zemljama EU, od onih nekvalitetnih, bolesnih, s problematičnom prošlošću u kriminalnom ili radikalnom smislu, koje trgovci ljudima na kraju žele ostaviti nama. Iscijedit ćemo vodu iz kamena da izvučemo maksimalni broj domaćih policajaca iz inače nedostajuće cifre da pariramo krizi”, kaže ministar sigurnosti BiH.

BiH očekuje i inicira i regionalnu suradnju, ali svi u EU i regiji trebaju shvatiti da moraju preuzeti svoj dio sigurnosne i humanitarne odgovornosti, napisao je Radončić.

“Siromašna BiH to ne može sama. I, na kraju, neka nitko, ni izvan BiH ni u njoj, ne gaji iluziju da ćemo dozvoliti da sve padne na teret kantona u kojima su Bošnjaci većina ili samo na jedan entitet. Naročito oni koji su potpuno nepotrebno blokirali Frontex, čija pomoć bi nam sada, kao i IOM-a, bila neprocjenljivo važna”, napisao je Radončić na Instagramu.

/HMS/

na vrh članka