Upitno potvrđivanje Vlade ŽS

Upitno potvrđivanje Vlade ŽS

Afera u kojoj se našao potpredsjednik i šef Kadrovske komisije SDA u ostavci Asim Sarajlić osim tektonskih poremećaja u ovoj stranci, mogla bi pomrsiti mnoge račune kada je riječ o sutrašnjem pokušaju izbora nove Vlade ŽS u sastavu SDA-SBB-DF.

Kako neslužbeno saznaje Klix.ba, zastupnik SDA u Skupštini KS Aljoša Čampara definitivno neće dići ruku za imenovanje Emira Hadžihafizbegovića koji je kandidat za ministra kulture i za Senada Hasanspahića koji je trebao postati ministar za pitanja branitelja, a što je i problematizirao u jučerašnjoj poruci javnosti.

Prema informacijama iz skupštinskih kuloara osim Čampare minimalno još jedan zastupnik iz SDA neće dići ruke za sastav nove Vlade kojeg čine i ova dva kandidata.

Podsjetimo, na snimku se čuje da su preko “Glumca” (Emir Hadžihafizbegović) i “Cvrleta” (Senad Hasanspahić) Sarajlić i zastupnik SDA Sabahudin Delalić u obećavali “završiti” zaposlenje supruge izaslanika koji je trebao zauzvrat glasati za Fikreta Prevljaka, a ne za Semira Efendića na unutarstranačkim izborima za predsjednika Županijskog odbora SDA Sarajevo.

Da se situacija, osim u samoj SDA, zakomplicirala i u Skupštini ŽS, potvrđuju informacije prema kojima će rano sutra ujutro pred održavanje sjednice Skupštine zasjedati klubovi tri stranke koje su predložili novu Vladu ŽS. Neslužbeno se doznaje da bi DF mogao tražiti otkazivanje sutrašnje sjednicae.

Šef Kluba SBB-a u Skupštini ŽS Zvonko Marić rekao je za Klix.ba kako je preuranjeno reći hoće li SBB glasati ili ne za sastav Vlade kakav je u ovom momentu predložen.

“Ja sam u devet sati zakazao sjednicu Kluba SBB-a, dakle prije sjednice. Mi ćemo razmotriti sve ove novonastale stvari. Porazgovarat ćemo o svim novim momentima. Ono što bih volio, a možda griješim, jeste da prvo saslušamo ekspoze, da čujemo što to ministri nama žele poručiti, nama i građanima. Želim da im postavimo neka pitanja i na temelju toga eventualno tražimo pauzu pa da se još jednom sastanemo i razmotrimo sve stvari”, kazao nam Marić.

Kaže da je ovaj problem prvenstvo unutarstranačka stvar SDA, ali i da ima elemenata koji zadiru u Skupštinu i Vladu.

“Ti kandidati za ministre koji su spomenuti. Nemamo validnih dokaza. Bi li ispunili očekivanja aktera u razgovoru, bi li nekoga zaposlili ili ne bi? Dakle ne možemo ovdje špekulirati. Naravno organi gonjenja moraju ispitati sve to. U konačnici spominje se i Etička komisija i neka zauzme stav. Ipak se radi o poprilično velikoj stvari, ali moramo sačuvati dignitet i dostojanstvo u Skupštini. Svakako da ima uznemirenosti. Čuli smo što je na snimku, ali ne želimo presuđivati”, kazao je Marić.

/HMS/

na vrh članka