Dodik: Vjerujem da je EU promijenila politiku i brani granice

Dodik: Vjerujem da je EU promijenila politiku i brani granice

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je EU promijenila politiku kada je riječ o sprječavanju nelegalnog ulaska migranata i da je ušla u politiku obranu granice."Vjerujem da je EU prestala s politikom otvorenih granica i ušla u politiku obrane granice i ja to podržavam", rekao je Dodik novinarima u Prijedoru gdje je održana tribina SNSD-a "Odgovornost za budućnost".

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da očekuje da će na sjednici Vlade Republike Srpske, najvjerovatnije u petak, 6. ožujka, biti usvojena jedna vrsta operativnog plana kao nadogradnja na ranije zaključke Vlade u kojma je rečeno da Srpska nema kapacitet, niti bilo kakvu potrebu smještati migrante i pravi domove zdravlja zato što to nosi sa sobom različite rizike - i sigurnosne, i ekonomsko-financijske i humanitarne, ali i zdravstvene, pišu Nezavisne.

"Moram reći da posebno nosi sigurnosne rizike s obzirom na to da mi ne znamo ni tko su ti ljudi, ali sada idemo dalje. Na žalost, kriza se nastavlja ponovo. Problem je kako da se zaustave migranti na vanjskoj granici EU, a nas navode na to da jačamo kapacitet", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istaknula da bi bilo dobro da regija ima apsulutno iskoordiniran odnos kako to Europa radi u zaštiti svojih vanjskih granica, da tako i zapadni Balkan štiti svoje granice, bez obzira na opterećenost političkim nesuglasicama.

"Nisam sigurna da će se to dogoditi. Prema tome, odgovor Republike Srpske je da i naš MUP i svi kapaciteti - Civilna zaštita, sve institucije republičkog nivoa sa lokalnim vlastima provode određene mjere i tako ćemo i raditi", rekla je Cvijanovićeva. 

Izvor:pogled.ba

na vrh članka