Novalić: Vlada FBiH će zamznuti cjene osnovnih živornih namirnica, pomoći ćemo i gospodarstvu

Novalić: Vlada FBiH će zamznuti cjene osnovnih živornih namirnica, pomoći ćemo i gospodarstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odmah nakon saznanja za pojavu koronavirusa formirala je Krizni stožer za područje Federacije te su poduzete sve mjere i na raspolaganje stavljena financijska i sva druga neophodna sredstva s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, a Stožer civilne zaštite stavio je na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse – kazao je danas u obraćanju građanima premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

“Međutim, svima nam je jasno da posljedice širenja koronavirusa neće biti samo po zdravlje ljudi, nego će imati negativne posljedice i na gospodarstvo. Također, jasno nam je da se radi o globalnom problemu”, dodao je premijer.

Novalić je stoga za ponedjeljak, 16. ožujka, sazvao sjednicu Vlade u proširenom sastavu na koju je pozvao svih deset županijskih premijera te čelnike Udruge poslodavaca, Gospodarske komore FBiH, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Crvenog križa Federacije BiH, kao i svih nadležnih federalnih institucija.

“Ono što u ovom momentu sa sigurnošću mogu kazati jeste da je isplata mirovina neupitna, kao i braniteljskih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog proračuna”, poručio je federalni premijer.

Također, izdao je nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcioniraju svakog tko želi profitirati u ovakvoj situaciji, a ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti.

“Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe na raspolaganje stavimo i robne rezerve Federacije. Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u opskrbi osnovnim životnim namirnicama”, kazao je premijer.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici također razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na gospodarstvo, a one će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti gospodarstva i mjere fiskalne stimulacije.

“One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetanu opskrbu stanovništva potrebnim dobrima i uslugama”, dodao je Novalić.

Na sutrašnjoj sjednici će se, kaže, sa županijskimj premijerima i poslodavcima tražiti način kako pomoći zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema tko paziti jer su roditelji zaposleni.

“Ovim putem pozivam sve građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Imajte povjerenja u naš zdravstveni sustav, Krizni stožer, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonoćno rade za dobrobit svih građana i čija pomoć će nam biti neophodna i u razdoblju koji je ispred nas. Na ovome im trebamo biti zahvalni, a ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem”, istaknuo je.

Novalić kaže i da je u stalnom kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević te predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem s kojima zajednički djeluje u interesu građana Bosne i Hercegovine.

“Od velikog značaja je i naša bliska koordinacija unutar Federacije Bosne i Hercegovine. Nitko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa. Molim vas ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade Federacije BiH i Kriznog stožera”, pozvao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

/Fena/HMS/

na vrh članka