Preporuke VSTV-a uposlenim u pravosudnim institucijama povodom situacije u BiH uzrokovovane korona virusom

Preporuke VSTV-a uposlenim u pravosudnim institucijama povodom situacije u BiH uzrokovovane korona virusom

Povodom novonastale epidemiološke situacije u zemlji uzrokovane virusom COVID 19, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine održalo je telefonsku sjednicu na kojoj su donesene preporuke za predsjednike sudova i glavne tužitelje u vezi s organizacijom rada, kao i za VSTV BiH i njegova operativna tijela, priopćeno je iz Vijeća.

Preporuke predsjednicima sudova i glavnim tužiteljima o postupanju povodom epidemiološke situacije u zemlji su sljedeće:

– Obvezno je poštivanje uputa i odluka nadležnih kriznih stožera za sve uposlene u pravosudnim institucijama;

– Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta (sudskih i tužiteljskih) u razdoblju od 16. ožujka do 3. travnja 2020. godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve sudionike u postupku;

– Potrebno je razmotriti mogućnost organiziranja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih; U cilju zaštite vlastitog, ali i zdravlja svih osoba s kojima dolaze u kontakt, VSTV BiH sugerira svim nositeljima pravosudnih funkcija i zaposlenim u pravosudnim institucijama da se dosljedno i odgovorno pridržavaju odluka predsjednika sudova i glavnih tužitelja.

U pogledu daljeg rada VSTV-a BiH, Vijeće je uspostavilo mehanizam praćenja situacije te ažurnog odlučivanja o svim relevantnim pitanjima koja se odnose na efikasan i nesmetan rad pravosuđa.

Donesena je Odluka o režimu rada VSTV-a BiH u kojoj se navodi da će VSTV BiH organizirati rad u skladu s uputama i odlukama nadležnih organa javne vlasti i kriznih stožera.

Odlučeno je da se odgađaju svi sastanci stalnih povjerenstava i drugih radnih tijela VSTV-a BiH čije je održavanje planirano u razdoblju do 3. travnja 2020. godine. Također, odlučeno je da se odgađaju zakazana disciplinska ročišta, testiranja kandidata i razgovori s kandidatima čije je održavanje planirano u navedenom razdoblju. O nastavku rada u punom kapacitetu Vijeće će odlučiti naknadno, posebnom odlukom, navodi se u priopćenju.

/HMS/

na vrh članka