Tegeltija: BiH u ovom trenutku neće zatvoriti svoje granice

Tegeltija: BiH u ovom trenutku neće zatvoriti svoje granice

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku neće zatvarati svoje granice, rekao je jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.Na najavu Srbije da će zatvoriti granicu prema našoj zemlji, osim za teretna vozila, Tegeltija je u izjavi novinarima u Banja Luci kazao da to nije odluka BiH.

Važno je, kazao je on, da se nastavi nesmetan protok roba.

"Nadam se da će razumjeti poruku da ima veliki broj osoba koje koriste medicinske usluge s jedne ili druge strane granice, kako bi im se osiguralo kretanje", istaknuo je Tegeltija.

Kazao je da je BiH podržava smanjenje broja graničnih prijelaza prema Hrvatskoj jer sadašnje stanje zahtjeva veliki angažman prvenstveno zdravstvenih radnika.

"Od Republike Hrvatske smo ranije tražili da reducira broj graničnih prijelaza na kojima se odvija međunarodni promet i bila bi bolja kontrola. Nije bilo spremnosti u tom trenutku, a sada ta zemlja uvodi mnogo ozbiljnije mjere", rekao je Tegeltija.

Za neke granične prijelaze, kako je dodao, bit će osigurana karantenska naselja, za osobe koje ulaze u BiH iz zemalja u kojima je žarište koronavirusa.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka