SBB napustio vladajuću koaliciju, Novalić: Ugroženo 480 tisuća umirovljenika

SBB napustio vladajuću koaliciju, Novalić: Ugroženo 480 tisuća umirovljenika

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas nakon što je prijedlog Zakona o MIO skinut sa hitne procedure u Parlamentu Federacije da će po prvi put iskoristiti svoje ustavne ovlasti.

“Prvi put u mandatu iskoristit ću sve ustavne ovlasti i vratititi isti tekst u parlamentarnu proceduru”, kazao je Novalić izraziviši nezadovoljstvo skidanjem prijedloga s hitne procedure.

Novalić je naglasio bi neusvajanje zakona značilo da je MIO u kolapsu.

Prije početka sjednica Novalić je rekao da očekuje da se nitko od parlamentaraca ne igra sa sudbinom 408 tisuća umirovljenika u FBiH.

– Nama je MIO potreban za dugoročnu financijsku održivost i ja mogu poručiti svima da, ukoliko se danas ne usvoji zakon o MIO-u, više ne mogu kao premijer jamčiti redovitost isplate i budućnost mirovinskog fonda u situaciji kada se povećavaju izdatci – dodao je Novalić.

Podsjećamo, uprkos službenom prijedlogu, najavljeni novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju neće biti prva točka dnevnog reda današnje izvanredne sjednice Zastupničkog doma, koja je u tijeku Sarajevu.

Zastupnici nisu prihvatili ni prijedlog da taj zakon bude razmotren po hitnom postupku, kako je predlagala Federalna vlada.

Za Vladin prijedlog su glasovali zastupnici vladajućih Stranke demokratske akcije i bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, ali ne i treći koalicijski partner u vlasti, Savez za bolju budućnost BiH, čiji su zastupnici bili protiv ili suzdržani, kao i članovi oporbenih stranaka.

/Fena/HMS/

na vrh članka