Milićević: Niti sam, niti bih ikada blokirala nabavku testova

Milićević: Niti sam, niti bih ikada blokirala nabavku testova

Niti sam blokirala, niti bih ikada blokirala nabavku testova pogotovo što sam svjesna, možda imam više informacija, o stanju nesreće izazvane koronavirusom, poručila je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Milićević, koja je i federalna dopremijerka i ministrica financija.Milićević je na konferenciji za medije, nakon redovne sjednice Stožera, komentirala napise da je ona blokirala nabavku testova za detekciju infekcije izazvane koronavirusom.

- Ono što sam ja tražila, i što ću tražiti, a to je da sve aktivnosti mora predlagati i predvoditi zdravstvena struka - naglasila je Milićević, dodajući da cijeli niz ljudi mora reći šta su prioriteti.

Poručila je da zdravstvena struka po vertikali mora ispostaviti potrebe Stožeru civilne zaštite.

- Mi moramo naći način i osigurati sredstva, i isporuku po njihovim zahtjevima - rekla je Milićević.

Medijski napisi su nastali nakon imenovanja novog Federalnog stožera civilne zaštite, 25. ožujka, i obrazloženja da ranij saziv ''nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme''.

Milićević je, pored ostalog, podsjetila da je raniji saziv donio Odluku o nabavci 30.000 komada testova za detekciju, a da je danas u Federaciju BiH došlo više od 20.000 testova.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka