ZZO HNŽ bilježi pad prihoda veći od 10 posto, upitne daljnje isplate sredstava bolnicama

ZZO HNŽ bilježi pad prihoda veći od 10 posto, upitne daljnje isplate sredstava bolnicama

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ izražava veliku zabrinutost za nastavak financiranja zdravstvenih ustanova u HNŽ, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda iz kojih zdravstvene ustanove financiraju bruto plaće i materijalne troškove.


Naime, Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici ovoga mjeseca, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec.

Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 % u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec.

Ovakav pad prihoda (ako bi se nastavio u sljedećem i idućim mjesecima) nedvojbeno bi doveo do nemogućnosti financiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plaća zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova.

-Pozivamo obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike, jer ne uplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Napominjemo, Zavod je u obvezi provoditi pozitivne zakonske propise i u skladu s istima, obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose što je njegova zakonska obveza - navodi se u informaciji za medije.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka