MMF za BiH spremio 165 milijuna eura, prioritet zdravstvo i ekonomija

MMF za BiH spremio 165 milijuna eura, prioritet zdravstvo i ekonomija

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell kazao je da je MMF uz našu zemlju u ovim teškim vremenima krize. Prema tome, za BiH je spremno 165 milijuna eura, a moguće i više, kako bi se država izborila s problemima u zdravstvu i ekonomiji.On je rekao kako MMF želi u ovim teškim vremenima izraziti svoju solidarnost s narodom Bosne i Hercegovine, prenosi klix.ba. 

"Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI). Trenutno očekujemo da ćemo u drugoj polovini ožujka doznačiti oko 165 milijuna ura kako bismo pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i financiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 milijuna eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI", rekao je Jewell.

Kako je rekao, u ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stub stabilnosti. On tvrdi da je valutni odbor dobro služio Bosni i Hercegovini više od dva desetljeća, doprinoseći niskoj stopi inflacije, financijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

"Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po financijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima, to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize s kojima se BiH sada suočava imali i financijsku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti financijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo financiranje", zaključuje Jewell.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka