Sudska policija Federacije BiH uspješno radi i u periodu trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) - foto

Sudska policija Federacije BiH uspješno radi i u periodu trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) - foto

Službenici Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju i u najtežim okolnostima, pa je tako njena operativnost i u trenutnim okolnostima stanja nesreće, koje je uslijed pandemije koronavirusa (COVID 19) proglašeno Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na potrebnom nivou.

Poduzet je niz mjera kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusom među službenicima Sudske policije, nositeljima pravosudnih funkcija, zaposlenicima pravosudnih institucija i drugih institucija sa kojima surađujemo, kao i među drugim osobama sa kojima su službenici sudske policije prilikom obavljanja poslova u neposrednom kontaktu. S tim u vezi obvezno je korištenje zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava i druge opreme koja je od koristi za sprječavanje i širenje zaraze koronavirusom.

Iako pravosudne institucije rade u smanjenom kapacitetu, Sudska policija 24 sata dnevno provodi aktivnosti koje se odnose na održavanje potrebnog nivoa sigurnosti pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija. Posebno izdvajamo napore službenika Sudske policije koji se ulažu prilikom izvršenja poslova vezanih za rad sa osobama lišenim slobode, te s osobama kojima je od strane nadležnih organa određena mjera izolacije ili samoizolacije tj. potencijalno zaraženim osobama od koronavirusa, u kojim slučajevima se koristi i posebna zaštitna oprema (zaštitne maske, rukavice, jednokratna zaštitna odijela, viziri ili naočale i sl.).

Capture1

Najveći izazov u realizaciji ovih poslova predstavlja to što postupanje službenika Sudske policije s osobama lišenim slobode, dovodi do nužnog neposrednog kontakta između službenika Sudske policije i osobe lišene slobode koja je zaražena ili potencijalno zaražena koronavirusom.

Upravo zbog navedenog Sudska policija poduzima kontinuirane aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina zaštitne opreme za svoje pripadnike, koja se koristi prilikom izvršenja ove vrste poslova i koja se stavlja i osobama lišenim slobode, a sve s ciljem sprječavanja širenja zaraze. Stoga je u proteklom periodu ostvarena aktivna suradnja s Federalnim štabom civilne zaštite, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom policije koja je za rezultat imala donošenje određenih naredbi kojima se uređuju pitanja postupanja s osobama lišenim slobode.

Capture2

Kao i u mnogim teškim i izazovnim situacijama koje su u periodu postojanja i rada Sudske policije bile postavljene pred službenike sudske policije i na koje su odgovorili uspješno, vjerujemo da će odlučnim, odgovornim i profesionalnim pristupom svih službenika, Sudska policija i u ovim teškim uvjetima rada izazvanim pandemijom koronavirusa (COVID 19) odgovoriti na sve postavljene zadatke i istovremeno sačuvati kako svoje, tako i zdravlje svih drugih osoba s kojima dolaze u kontakt.

Denis Kraljević
Zamjenik zapovjednika
Odjela sudbene policije sudova u ŽZH

Radio Ljubuški

na vrh članka