Naša stranka najavila prosvjede, a Počasni bleiburški vod nazvala klerofašističkom organizacijom

Naša stranka najavila prosvjede, a Počasni bleiburški vod nazvala klerofašističkom organizacijom

Glavni odbor Naše stranke na današnjoj sjednici osudio je najavu mise za žrtve Bleiburga 16. svibnja u Sarajevu te najavio mogućnost prosvjeda.

“Sve javno organizirane bleiburške mise bile su u službi rehabilitacije fašizma i sam spomen održavanja jednog takvog događaja u glavnom gradu BiH uvreda je kako za sve građane Sarajeva, tako i za većinu stanovnika BiH. Organizator bleiburških misa, pa i ove u Sarajevu, je Počasni bleiburški vod, klerofašistička organizacija, a katolička crkva u BiH je pristala da bude platforma za njihovo djelovanje. Protivljenje misi je ogromno. Pokazao ga je veliki broj pojedinaca, članova obitelji stradalih od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, nezavisnih intelektualaca, umjetnika, političkih i nevladinih organizacija, Židovska zajednica… i taj će otpor biti sve veći ako Crkva ne odustane od svoje nakane održavanja mise”, navode u priopćenju iz Naše stranke.

Dodaju da je od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu stradalo više od deset tisuća građana samo Sarajeva.

“Ako je Crkvi jasno da će misa biti uvreda i sol na ranu ogromnoj većini građana, onda joj je valjda jasno da od te mise ima više štete nego koristi i pozivamo je da odustane. Ako se to ne dogodi, pozvat ćemo sve naše članove i simpatizere, kao i sve građane, da se u vrijeme održavanja mise pridruže mirnim prosvjedima da pokažemo koliko nas ima koje je Crkva svojim činom povrijedila. O mjestu i vremenu prosvjeda obavijestit ćemo nakon što čujemo reakciju Crkve na naš poziv”, zaključili su u priopćenju iz Naše stranke.

/HMS/

na vrh članka