Čampara: FUCZ je dostavio podatke koje nismo tražili, mi želimo detaljan pregled utroška 23 milijuna

Čampara: FUCZ je dostavio podatke koje nismo tražili, mi želimo detaljan pregled utroška 23 milijuna

Vlada Federacije BiH danas nije prihvatila izvještaj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o javnim nabavkama u doba pandemije, jer je, kako  je potvrdio ministar Aljoša Čampara, nepotpun i bez glavnih informacija.FUCZ Vladi FBiH nije dostavio kompletan materijal i stoga točka o javnim nabavkama u doba pandemije nije ni razmatrana.

"Mi smo danas dobili informaciju od FUCZ-a koja je više informacija koja se odnosi na nadležnost te institucije, govori o zakonskoj osnovi o radu, sveobuhvatna informacija o onome što se događalo u posljednja dva mjeseca, koje su nadležnosti FUCZ-a i što su radili, ali dakle dostavili su nam sve ono što nismo tražili. Neke informacije smo naprimjer mogli tražiti čak i od Ministarstva zdravstva", istakao je Čampara.

Vlada FBiH je 30. travnja zatražila od svih federalnih institucija da dostave pregled javnih nabavki od trenutka proglašenja stanja prirodne nesreće.

"Poenta je da nismo dobili točne informacije o javnim nabavkama koje je vršio FUCZ u iznosu od 23 milijuna KM. Čak 80 drugih institucija, što ministarstava, uprava, zavoda i slično su dostavili svoje izvještaje, samo FUCZ nije ono što je traženo", kazao je Čampara.

Od tih 80 institucija 53 su u izvještaju navele da su provodile javne nabavke, ali da se nisu izuzimale od Zakona o javnim nabavkama. Čak 16 institucija uopće nije provodilo javne nabavke, a samo je 7 institucija provodilo javne nabavke s izuzećem od primjene Zakona o javnim nabavkama, ali kod šest institucija to su bili veoma mali iznosi nabavki.

"Zato smo zaključili da izvještaj FUCZ-a ne odražava pravo stanje i zatražili smo da nam se sutra do 16 sati dostavi novi kompletan i detaljan izvještaj s prikazom gdje će točno navesti koliko je novca utrošeno, koja je nabavka vršena, po kojem kriteriju, po kojem zakonu, da li je bilo izuzeća, koje količine, od kojeg dobavljača, kako je vršena distribucija kupljene opreme i tako dalje. Građani FBiH imaju pravo da znaju gdje je utrošen novac, ne prejudicirajući nikakvu krivnju", zaključio je Čampara, piše Klix.

na vrh članka