Zastupnici bošnjačkih stranaka protiv suverenosti BiH

Zastupnici bošnjačkih stranaka protiv suverenosti BiH

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH nije danas u Sarajevu prihvatilo Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudce ovog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Četiri člana Povjerenstva bila su za (SNSD i HDZ), četiri protiv (SDA, SDP i DF) i jedan uzdržan (SDS) prilikom glasanja o usuglašenosti Prijedloga zakona sa ustavnopravnim sustavom, kao i glasanja o principima ovog zakonodavnog postupka.

Predlagači ovog zakona su zastupnici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Članove povjerenstva o suštini ponuđenog prijedloga upoznala je šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać.

“S obzirom na potrebu da BiH osigura vlastiti suverenitet koji je sadašnjim načinom izbora troje sudaca Ustavnog suda, stranih državljana, ograničen, potrebno je, u skladu s ustavnom mogućnošću, kroz donošenje odgovarajućeg zakona osigurati da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudcima državljanima BiH koje bi birao organ BiH”, navela je Bursać.

/Srna/HMS/

na vrh članka