Zapovijed o raspodjeli 80 kineskih respiratora stavljena izvan snage!

Zapovijed o raspodjeli 80 kineskih respiratora stavljena izvan snage!

Federalni stožer civilne zaštite na današnjoj sjednici je stavio izvan snage zapovijed od 29. travnja o raspodjeli 80 respiratora.

Prvobitnom odlukom je bila planirana raspodjela respiratora koje je kupila Vlada FBiH odnosno FUCZ preko firme “FH Srebrena malina”. Respiratori su trebali biti podijeljeni županijama na području FBiH.

200514167 1

Podsjetimo i da je šefica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Milićević potpisala odluku o raspodjeli spornih respiratora koje je iz Kine uvezla firma Srebrena malina. Tada je postavljeno pitanje zašto je Milićević potpisala raspodjelu ukoliko se ranije požalila na nepravilnosti nabave i ako se zna da je u tijeku istraga, piše sarajevski Klix.

Tužiteljstvo BiH je nedavno priopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

200514167

Osamdeset nabavljenih respiratora nikada nije ni krenulo ka zdravstvenim ustanovama, već se nalaze u skladištu, dok preostala pošiljka od 20 respiratora nikada nije ni stigla u BiH.

/HMS/

na vrh članka