Veleposlanica RH posjetila Haaške zatvorenike: “Prolaze teške trenutke”

Veleposlanica RH posjetila Haaške zatvorenike: “Prolaze teške trenutke”

Prema službenim informacijama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju za sve elemente posljednjeg događaja, po protokolu suda, nadležnost preuzimaju nizozemske službe, izjavila je za HRT hrvatska veleposlanica u Kraljevini Nizozemskoj Andrea Gustović-Ercegovac. Radi se o sigurnosnim, medicinskim, pravosudnim i toksikološkim službama.  

Hrvatsko veleposlanstvo je stoga još od u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske koje objedinjuje većinu tih informacija. Kazneni sud izvijestio ih je kako je cijeli slučaj preuzelo i nizozemsko tužiteljstvo koje će započeti istragu i s kojim će veleposlanstvo također biti u kontaktu.

Gustović-Ercegovac jučer je posjetila hrvatske pritvorenike u zatvoru u Scheveningenu.

– Mogu reći da prolaze teške trenutke, međutim oni su čvrsti – rekla je, dodajući kako je veleposlanstvo RH u stalnom kontaktu s njima te da im stoji na raspolaganju. Danas će biti izvršena obdukcija nad Slobodanom Praljkom od strane nizozemskih vlasti, a odvjetnik Željko Olujić naglasio je kako Hrvatska mora kategorički tražiti da njezini liječnici budu nazočni.

/HMS/

na vrh članka