SIPA iznijela dokumente iz Zavoda, Pehar opet negirao da je pisao specifikaciju za nabavu respiratora

SIPA iznijela dokumente iz Zavoda, Pehar opet negirao da je pisao specifikaciju za nabavu respiratora

Službenici SIPA-e i Tužiteljstva BiH okončali su pretres prostorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu u okviru istrage predmeta “Respiratori” nakon čega je iz zgrade iznesen neodređeni broj dokumenata.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar ponovio je novinarima nakon pretresa da je Zavod napravio plan potreba za opremom i zaštitnim sredstvima za javne zdravstvene ustanove, ali da ni on ni Zavod nemaju ništa s tehničkom specifikacijom.

Podsjetimo, aferi “Respiratori” vezana je za nabavu 100 kineskih respiratora, koju je obavio FUCZ preko firme “Srebrena malina” za 10,5 milijuna KM.

“U posjeti Zavodu bili su kolege iz SIPA-e i Tužiteljstva BiH. Uzeli su ono što su smatrali da im treba. Ja i kolege smo bili u cijelosti na raspolaganju i apsolutno podržavamo njihov rad”, rekao je Pehar.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ranije je, u više navrata, negirao da je ova institucija imala ikakve veze s nabavkom spornih respiratora, piše Klix.ba.

Također, Tužiteljstvo BiH danas je priopćilo da je donijelo zapovijed o provođenju istrage i ispitano je više desetaka osoba u prethodnim danima.

/HMS/

na vrh članka