Županije su uključene u raspodjelu sredstava od MMF-a, a sada tvrdi da Vijeće ministara ne može narediti Federaciji kako će rasporediti novac

Županije su uključene u raspodjelu sredstava od MMF-a, a sada tvrdi da Vijeće ministara ne može narediti Federaciji kako će rasporediti novac

Nikakav dogovor nije postignut na večerašnjem sastanku čiji je domaćin bio američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, a kojem su prisustvovali i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler, te lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Razgovarano je o izborima, MMF-u te europskom putu BiH. Potvrdio je ovo medijima Izetbegović nakon dvosatnog sastanka u rezidenciji veleposlanika SAD-a.

– Ovo je bio jedan iftar. Naši prijatelji američki veleposlanik i veleposlanik EU, pokušavaju da pomognu da se premaše nesporazumi da stvari profunkcioniraju bolje, da se ubrza europski put BiH, da dosegnemo taj status kandidata, da se riješe i trenutačni problemi, poput aktivacije MMF-ovog aranžmana – rekao je Izetbegović, prenosi Avaz.

On je naveo kako će narednog tjedna biti održan sastanak na kojem će biti razgovora o Mostaru.

– Ništa definitivno nismo noćas dogovorili niti riješili, ali smo na tragu kada je u pitanju 330 milijuna eura, koji bespotrebno stoje, koji trebaju sići na teren prema proračunima, da ćemo tu stvar riješiti i optimist sam u vezi s Mostarom, da su šanse povećane – rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o MMF-u, on je istaknuo kako SDA inzistira na poštivanju Ustava.

– Ne može Vijeće ministara BiH narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju, ne može unositi županije u Vijeće ministara. Na kraju krajeva, FBiH može da ignorira to, može gospodin Bevanda da napiše što god hoće, FBiH može to drugačije raspodijeliti, tako da bit će sutradan sjednica Vijeća ministara, ja ću noćas razgovarati s ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledat ćemo da riješimo tu stvar da novac ne stoji više – dodao je Izetbegović.

– Ja mogu govoriti o sebi, ali ako imate neke tvrdoglave stavove s druge strane koji su iracionalni, ne znam ih ni objasniti niti imam rješenje za njih, ali evo probat ćemo.

Kada je riječ o izborima, on je rekao kako misli da će se oni održati u studenom.

– Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati proračun do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u studenom lokalne izbore – rekao je Izetbegović.

Komentirajući izjave nakon današnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji su naveli kako SDA krši Ustava, Izetbegović je rekao kako “ne zna u čemu”.

– Gdje smo prekršili Ustav? SDA sigurno neće nikada kršiti Ustav, niti vladavinu zakona, niti procedure, uvijek će poštivati institucije – zaključio je Izetbegović.

HMS podsjeća kako je dogovoreno da se raspodjela sredstava od kredita od MMF-a vrši po principu da 62 posto sredstava ide Federaciji BiH, a 38 posto Republici Srpskoj. Od tih 62 posto dogovoreno je da pola iznosa ide izravno i federalni proračun, a da se druga polovica alocira županijama sukladno broju stanovnika prema popisu iz 2013. godine. Vidimo da sada Izetbegović govori da Vijeće ministara ne može odlučivati na koji će način FBiH raspodijeliti novac od MMF-a pa ga treba podsjetiti da su principi raspodjele sredstava dogovoreni pod patronatom međunarodne zajednice te da su formalizirani i pismu namjere Fiskalnog vijeća BiH MMF-u upravo prema gore pojašnjenom modelu.

/R. I./HMS/

na vrh članka