Bošnjački ministri blokirali imenovanja direktora državnih agencija

Bošnjački ministri blokirali imenovanja direktora državnih agencija

Direktori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), “Službenog glasnika”, Agencije za školovanje policijskog kadra i još nekih nisu imenovani na sjednici Vijeća ministara jer nisu dobili podršku ministara bošnjačkih ministara.

“Natječaji su okončani, nisu završeni. Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasuju za te odluke”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je da se Bošnjaci u ovom trenutku žele ponovno vratiti na temeljnu raspodjelu svih funkcija unutar BiH koje pripadaju pojedinim narodima, prenose Nezavisne novine.

“Ne znam koliko javnost zna, postoji 36 pozicija i šest pozicija unutar policijskih struktura, ukupno 42. Naš stav jeste da se poštuje sporazum i da se primjenjuje ta raspodjela koja je usvojena 2015. godine. Bilo je rečeno da će se tako raditi”, rekao je Tegeltija.

Što se tiče sredstava MMF-a, dodao je Tegeltija, odluka o raspodjeli je donesena i definirana u pismu namjere.

Tvrdi kako Središnja banka BiH ima sve što joj je potrebno da isplati sredstva.

“Ne znam zašto Središnja banka BiH čeka dodatnu odluku, nikada do sada takva odluka nije postojala kada su se uplaćivala sredstva. Ovo je jedna nepotrebna priča i ne znam što tko očekuje da će dobiti ovim uvjetovanjima”, kazao je Tegeltija.

Dodao je da će sredstva za izbore biti usvojena onim rokom kako je definirano proračunom za 2020. godinu.

Upitan što je je sa zakonskim rokom za osiguranje tih sredstava, jer on ističe u petak, Tegeltija je odgovorio da on misli da se na tome nepotrebno inzistira.

“Davno sam rekao da unutar BiH postoje grupacije koje ne žele da se održe lokalni izbori zbog toga što je evidentno da će doživjeti neuspjeh”, kazao je Tegeltija te dodao da traže različite načine da se oni prolongiraju ili za kraj godine ili na proljeće iduće godine, kao i da neke političke opcije predlažu da se izbori spoje s općim izborima.

“Mislim da to nije moguće i pozivam SIP BiH da provodi procedure vezane za izbore”, rekao je Tegeltija.

Na pitanje kada će biti usvojen proračun, Tegeltija je rekao da će proračun biti usvojen do kraja mjeseca, kako je dogovoreno s Predsjedništvom BiH.

/HMS/

na vrh članka