Građanima BiH koji posjeduju dvojno državljanstvo omogućen ulazak u BiH, evo što piše u odluci Vijeća ministara

Građanima BiH koji posjeduju dvojno državljanstvo omogućen ulazak u BiH, evo što piše u odluci Vijeća ministara

Nakon poprilične kakofonije, nejasnih odluka i žestokih reakcija bh. Hrvata zbog odluke da se u BiH legalno može ući sa bh. putovnicom, danas je Vijeće ministara BiH konačno pojasnilo usvojenu odluku, piše Hrvatski Medijski Servis.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i obiteljima umrlih radi prisustva ukopu, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Odlukom se omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uvjetom da posjeduje pozivno pismo pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koje ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-COB-2 ovlaštenog laboratorija, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Odredbe o zabrani ulaska iz članka 2. ove odluke ne primjenjuju se na državljane Bosne i Hercegovine koje imaju dvojno državljanstvo te oni mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s osobnom iskaznicom izdanom od nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže obitelji (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom.

Kako su pojasnili iz Vijeća ministara, ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u ,,Službenom glasniku BiH”.

/R. I./HMS/

na vrh članka