Izložba pionira povijesne geografije koji je istraživao stolna mjesta bosanskih vladara

Izložba pionira povijesne geografije koji je istraživao stolna mjesta bosanskih vladara

Narodni univerzitet Konjic i Zavičajni muzej Konjic u suradnji sa Zemaljski muzejom Bosne i Hercegovine, na repertoaru “Konjičkog kulturnog ljeta 2020”, preksinoć su u Galeriji Zavičajnog muzeja u Konjicu predstavili izložbu “Stoljeće Pave Anđelića”.

Pavao Anđelić rođen je 29. veljače 1920. godine u mjestu Sultići kod Ostrošca, općina Konjic. Kao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih srednjovjekovaca, istraživač koji je obilježio “zlatno razdoblje” povijesno-arheološke znanosti u Bosni, Anđelić je udario pečat proučavanju srednjovjekovne sfragistike i heraldike, pionirski je popločao putove izučavanja povijesne geografije i toponomastike srednjovjekovnih bosanskih zemalja, te je objavom monumentalnih monografija krunisao istraživanja stolnih mjesta bosanskih vladara i drugih tema kojima se bavio, prenosi Bljesak.info.

Posljednje tri decenije svog života proveo je na istraživanju i rasvjetljavanju srednjovjekovne prošlosti BiH. Početkom 1985. godine odlazi u zasluženu mirovinu često spominjući samo jedno o Zemaljskom muzeju BiH: “Tamo gdje sam ja zaradio mirovinu, svaki čovjek treba da klekne”.

Do kraja svog života bio je aktivan u struci radeći na individualnim projektima iz oblasti istraživanja i zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa. Autorice ove izložbe uposlenice su Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Adisa Lepić i Lejla Bečar, koje su svojim trudom i istraživačkim radom doprinjele da ova izložba bude prezentirana široj publici u Bosni i Hercegovini. Pored kustosica, o izložbi su govorili u ime organizatora Narodnog univerziteta Konjic i Zavičajnog muzeja Benjamin Mušinović i Muhamed Krnjić, a izložbu je otvorila Biljana Handžo, savjetnica u općini Konjic za kulturu i i nformiranje. Izložba je nastala u povodu 100. godišnjice rođenja Pave Anđelića i premijerno je otvorena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 29.2.2020.godine.

Materijal na osnovu kojeg je nastala izložba je Anđelićeva historiografska baština, uglavnom dostupna upornijem istraživaču, ali i njegova ostavština koja se nalazi u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i koja je do sada najčešće izmicala pažnji šireg kruga publike zainteresovane za historijat razvoja naučne misli u našoj zemlji, priopćeno je iz Nanarodnog univerziteta Konjic Izložbu “Stoljeće Pave Anđelića” podržale su općine Konjic i Kakanj.

/HMS/

na vrh članka