HNŽ: Vlada o dopunskim pravima branitelja

HNŽ: Vlada o dopunskim pravima branitelja

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg i ministar za pitanja branitelja HNŽ Oliver Soldo jučer su  u zgradi županijske Vlade održali radni sastanak s predstavnicima svih braniteljskih udruga koje djeluju na području HNŽ, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na sastanku se razgovaralo o ukupnoj problematici braniteljske populacije s posebnim osvrtom na činjenicu da će Vlada na sjednici koju ce održati sutra razmatrati novi Nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

„Radujem se ovom našem susretu, on je rezultat moje želje da se kroz neposredan i otvoren razgovor upoznam sa svim problemima s kojim se susrećete. Želja mi je, također, da prije rasprave o novom Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, imamo u vidu sve vaše primjedbe, sugestije i prijedloge, te da one koje su u domenu  naše nadležnosti ugradimo u novi Zakon koji planiramo donijeti. Želim Vas, također, ohrabriti kako će ova Vlada nastaviti brinuti o populaciji koju zastupate, a to potvrđuju i egzaktni pokazatelji vidljivi u Proračunu. Činjenica je da unatoč brojnim obvezama koje imamo, iz godine u godinu, povećavamo sredstva namijenjena za rješavanje brojnih potreba braniteljske i stradalničke populacije. Takav naš pristup i odnos prema Vama i članovima Vaših udruga ćemo i nastaviti u budućnosti “, kazao je premijer HNŽ Nevenko Herceg.

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja istaknuo je dobru suradnju s predstavnicima braniteljskih udruga ističući kako je pri izradi novog Nacrta Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji obavio brojne razgovore kako s predstavnicima Udruga tako i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave čija je uloga u provedbi ovog Zakona, također, vrlo značajna.

Predstavnici Udruga zahvalili su premijeru i ministru za današnji susret navodeći kako su svjesni da se značajan broj njihovih prava regulira na drugim razinama vlasti, istaknuvši kao su ona prava koja su na razini Vlade HNŽ uglavnom poštuju. Posebno su istaknuli potrebu aktivnijeg pristupa rješavanju stambene problematike pozdravljajući intenciju ministarstva da u odredbama novog zakona omogući braniteljima da steknu pravo vlasništva na dodijeljenim stanovima.

Na kraju konstruktivnog razgovora prihvaćen je prijedlog premijera Hercega da se nakon usvajanja Nacrta ovog Zakona, a prije konačnog usvajanja Prijedloga Zakona u Skupštini HNŽ ponovno održi zajednički sastanak u cilju postizanja suglasnosti oko svih odredbi novog Zakona.

/HMS/

na vrh članka