Evo na koji će način glasovati osobe pozitivne na koronavirus

Evo na koji će način glasovati osobe pozitivne na koronavirus

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine je na žurnoj sjednici danas usvojilo Pravilnik o dopunama i izmjeni pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini, kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasovanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani, priopćilo je to povjerenstvo.

Navedenoj kategoriji birača će na njihov zahtjev biti omogućeno glasovanje putem posebno formiranog mobilnog tima.

Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitaliziran dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora osobno (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem druge osobe, dostaviti izbornom povjerenstvu zahtjev za glasovanje putem kuvertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog tijela kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19, nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora ili na sam dan izbora, zahtjev za glasovanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na web-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i bit će objavljen u službenim glasilima.

/HMS/

na vrh članka