Nastavlja se štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u HNŽ

Nastavlja se štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u HNŽ

Nakon jednosatnog štrajka upozorenja kojeg su od srijede do petka organizirali sindikati zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, štrajk se nastavlja i u ponedjeljak.Štrajk je planiran i početkom sljedećeg tjedna, a ako i dalje ne bude odgovora nadležnih od 23. siječnja zdravstveni radnici stupaju u generalni štrajk.

Štrajk upozorenja organizira se u svim zdravstvenim institucijama u županiji, od deset do jedanaest sati. Više od četiri tisuće radnika u ovom sektoru traže od Vlade HNŽ pokretanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

"Od resornog ministarstva u srijedu smo dobili samo obavijest da se u drugoj polovici siječnja, na sjednici Skupštine HNŽ, planira razgovarati o stanju u ovoj oblasti, ali nama to nije nikakva garancija da će se krenuti u pregovore o novom kolektivnom ugovoru. Naša je odluka nastavak štrajka upozorenja, na počecima ova dva tjedna do postavljenog roka za generalni štrajk“, kazala je za Klix.ba Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ. 

Podsjećamo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ, traži poseban kolektivni ugovor, kakva je praksa u drugim županijama, te bolje financijske uvjete rada. Traži se povećanje satnice s 2 KM, koliko je sada, na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe liječnika doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Organizatori štrajka upozorenja su podsjetili da deset godina nije bilo povećanje plaća u ovom sektoru niti za jednu marku, što nije slučaj u drugom dijelovima države. Kazano je kako je prema službenim podacima već 320 liječnika otišlo iz Federacije BiH.

Bevanda nam je kazala, da u slučaju da Vlada HNŽ krene u pregovore, odnosno odgovori zahtjevima sindikata, sve odluke o štrajkovima se zamrzavaju.

Štrajk se provodi po ustaljenoj praksi, zbrinjavaju se životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi, kao i pacijenti na odjeljenjima, a da za vrijeme odvijanja štrajka je obustavljen samo tzv. hladni pogon, piše Klix.ba.

Pogled.ba

na vrh članka