HNŽ stekao kolektivni imunitet na COVID-19?

HNŽ stekao kolektivni imunitet na COVID-19?

Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice; da je na području HNŽ-a nakon 103 dana od pojave Covid 19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid 19, potvrdio je to za Bljesak.info Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Dr. Alajbegović pojašnjava da je poznato kako se u svim zemljama svijeta, pa tako i kod nas, prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje. On je, tvrdi, u ovom radu koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bih utvrdio učinak mjera, kao i trenutno stanje u širenju koronavirusa.

U predstavljenim grafikonima, navodi, vidljiv je broj novozaraženih i postotak osoba koje su došle u kontakt s koronavirusom i stekle imunitet, a kroz iste se potom vidi da dolazi do prestanka širenja bolesti. 

Broj novozaraženih osoba - HNŽ stekao kolektivni imunitet na Covid 19!?

Foto: Bljesak.info

Postotak zaraženih osoba  - HNŽ stekao kolektivni imunitet na Covid 19!?

Foto: Bljesak.info

''Činjenica da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba bez simptoma, a pozitivitetom na Covid 19 (osobe koje su u prethodnom razdoblju prebolovale bolest, a zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćali liječniku.)'', kaže za Bljesak.info epidemiolog Alajbegović.

Dodaje kako se i mali broj osoba s općim infektivnim simptomima - koji se trenutno registrira, može pripisati nespecifičnosti PCR testa (kao što je poznato, PCR na koronavirus može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica, virusa).

Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet u sljedećem razdoblju bi trebala nagnati donositelje mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih (po općinama) kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u sljedećem razdoblju ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, smatra dr. Alajbegović.

Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka