Sattler pozvao članove VSTV-a BiH na hitnu promjenu stanja u pravosuđu

Sattler pozvao članove VSTV-a BiH na hitnu promjenu stanja u pravosuđu

Nakon što je Europska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije, veleposlanik Johann Sattler predstavio je danas Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju suradnju Europske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na financijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Sattler je istaknuo razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

– Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja – izjavio je Sattler, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, neovisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

– To se mora promijeniti – naglasio je Sattler.

Također je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i neovisnog sustava provjera integriteta za sve nositelje pravosudnih funkcija.

Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

– U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTV-a rade proaktivno i vode svojim primjerom – ističe se u priopćenju.

U tom kontekstu, Sattler je ponovio riječi pravnog eksperta Priebea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”.

Kako se nadalje navodi, krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Tajništva VSTV-a, na što se Vijeće i obvezalo.

Istovremeno, Sattler je zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tijekom predstojećeg izbornog razdoblja.

– To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti – kazao je Sattler.

/HMS/

na vrh članka