Iz “Autocesta FBiH” odgovorili zašto dionica autoceste od Počitelja do Stanojevića nosi naziv Počitelj – Buna

Iz “Autocesta FBiH” odgovorili zašto dionica autoceste od Počitelja do Stanojevića nosi naziv Počitelj – Buna

Iz “AutocestaFBiH”  odgovorili su Hrvatskom Medijskom Servisu zašto dionica autoceste od Počitelja do Stanojevića nosi naziv “Počitelj- Buna”. 

U odgovoru su naveli kako “poddionice ne moraju nužno nositi nazive mjesta u kojima počinju ili završavaju”.

“Nazivi poddionica se definiraju projektnim zadatkom. Konkretno za ovu poddionicu je izabran naziv mjesta (Buna umjesto Stanojevići) koje je u širem okruženju poznatije i lakše prepoznatljivo”, stoji u odgovoru “Autocesta FBiH” HMS.

Ovo bi bilo razumljivo da se Stanojevići nalaze u neposrednoj blizini poznatije Bune. Međutim, udaljenost od sela Stanojevići do Bune približno je jednaka udaljenosti od Počitelja do Stanojevića, pa se, po logici Autocesta, ova dionica mogla nazvati i Počitelj- Počitelj.

Nejasno je zbog čega isti kriterij nije primjenjen i na dionice autoceste, primjerice na zeničkom području, gdje su dionice nazivane po mjestima koje ih omeđuju. Zbog čega, recimo, dionica Drivuša- Klopče nije nazvana po nekom od poznatijih mjesta u okolici Zenice.

Pitali smo Autoceste FBiH i zašto ova poddionica,umjesto da prolazi pored Gubavice,  toliko skreće prema jugu, prema Stanojevićima, da bi potom trasa skrenula na sjever prema Buni.

“Izbor i definiranje trase autoceste se provodi kroz izradu nekoliko visokostručnih studija te idejnih rješenja, a konačna trasa autoceste je utvrđena Prostornim planom autoceste na koridoru Vc kojeg usvaja Parlament FBiH. JP Autoceste FBiH su u obavezi poštivati taj plan i u skladu s istim graditi dionice”, odgovorili su.

Inače, ovih dana se završava asfaltiranje dionice autoceste na Koridoru 5C, koja nosi naziv Počitelj-Buna. Imajte, dakle na umu da se na Buni, južno od Mostara, još dugo nećete moći uključiti na autocestu, jer autoput do Bune, ipak, još nije stigao. A dionica od Stanojevića do Počitelja neće biti u funkciji još bar godinu dana dok se ne završi dionica Zvirovići- Počitelj, uključujući i most Počitelj koji premošćuje rijeku Neretvu.

/HMS/

na vrh članka