Uskrs radio ljubuski2xl

Splitski slavuj koji nije znao reći 'ne': prisjetili smo se svih Oliverovih dueta, od 'Nadaline' do posebno mu dragoga s 'korčulanskon susidon'

Splitski slavuj koji nije znao reći 'ne': prisjetili smo se svih Oliverovih dueta, od 'Nadaline' do posebno mu dragoga s 'korčulanskon susidon'

Nije znao reći ne, splitski slavuj Oliver Dragojević svoj je glas utkao u nebrojeno puno humanitarnih koncerata, pomažući tako bolesnima, nemoćnima, osobito djeci.

No, nije bio takav samo prema slabijima, onima koje je u plemenitu misiju uvezano društvo opet dizalo na noge, takav je bio i prema svojim kolegama. Olivera će glazbeni svijet pamtiti kao čovjeka i glazbenika koji je ostvario skoro pa ponajviše vokalnih suradnji, snimljenih dueta s kolegama s domaće estradne scene.

Uskakao je uvijek kada bi oćutio dobru pjesmu, još od "Nadaline", antologijskog hita koji je otpjevao na Prokurativama sa životnim prijateljem Borisom Dvornikom. Pa do jednog od posljednjih snimljenih dueta, onog za Porinom ovjenčanu skladbu "Ako voliš ovu ženu" s legendarnim rockerom Željkom Bebekom.

- Pjesma "Ako voliš ovu ženu" na prvu me oduševila, no kada mi je Branimir Mihaljević otkrio da je vidi kao duet s Oliverom, tek tada sam osjetio neizmjerno veselje. Napravili smo nešto posebno, jednu ozbiljnu ljubavnu pjesmu koju ne može baš svatko pjevati. Nas smo se dvojica susretala tijekom naših života u raznim emisijama, na snimanjima, koncertima. Ko prijatelji uz čašicu dobrog vina. Ko susjedi u splitskoj lučici Špinut, di obojica držimo brod. I nakon svega toga pala je i naša prva zajednička suradnja, što me iznimno obradovalo – izjavio je jednom prigodom Bebek.

Pjevati s Oliverom za mnoge je pjevače bio nedosanjani san, kruna rada, iskustvo i trenutak druženja s hrvatskim glazbenim doajenom. Tu je sreću doživio i šibenski tenor Marko Škugor koji je s Oliverom imao hit skladbu "Samo s tobom sam upoznao ljubav". Olivera će pamtiti i Ivan Puljić koji je sa splitskim glazbenikom snimio skladbu "Pošalji dan". Ali i Eli Žuvela koji je s Oliverom ostvario vokalnu suradnju u skladbi "Tija san je jubit".
I Tomislav Bralić Olivera će pamtiti i kao vrsnog kolegu i prijatelja, ali i pjevača s kojim je ostvario vokalnu suradnju na skladbi "Škrinja jubavi". Ljubav, emocije, osmijesi i tuga, zelene grane, malinkonija, klape ispod volta, brodovi u bocama koji plutaju, sve je to Olivera uvijek vodilo raznim putima uvijek na istu adresu, onu vezanu uz srce. Do nje je nekoliko puta došao na valu versa i nota i sa svojim dragim kolegom, zapravo ponajviše prijateljem, Zlatanom Stipišićem Gibonnijem. Kao kruna njihova rada stvorio se niz legendarnih pjesama, ali i još jačih dueta, među njima i jedan koji stvarno "puca" u razmišljanje, onaj za Porinom nagrađenu skladbu "Sreća".

- Ravnoteža, mir, uživanje, priroda, prijatelji, obitelj, djeca, unučad… Sreća je tu, samo je treba pronaći – izjavio je jednom prigodom Oliver.

Svojom velikodušnom željom da pomogne kolegama u zajedničkim projektima, Oliver je usrećio jako mnogo ljudi. Lista ostvarenih dueta je duga, snimao je s Vannom, Goranom Karanom, Gracijom, Vladimirom Kočišom Zecom, Davorom Radolfijem, Elvisom Stanićem, dragim prijateljem Kemalom Montenom. Usrećio je i Tonyja Cetinskog, ali i plejade slušatelja skladbom "Morski vuk", pjevao je s Magazinom, Petrom Dragojevićem, dragom mu Zoricom Kondžom, svojom veloluškom malom Jasnom Zlokić, korčulanskom susidom Meri Cetinić.

Duet je snimio i s Doris Dragović, Tedijem Spalatom, s Harijem Rončevićem prozborio je o svom lipom anđelu, dirao je u srce s Dupinima, plesao nježno po emocijama uz pratnju Stjepana Hausera. Tijekom nekoliko desetljeća rada gradio je glazbene mostove s nizom etabliranih i manje poznatih glazbenika. I zasigurno ostavio tužnima brojne koji kroz njegovo trajanje na glazbenoj sceni nisu uspjeli uzeti jedan mali dio, tih nekoliko minuta zajedničkog ostvarenja kroz pjesmu koja život znači.

Izvor: Slobodna Dalmacija

na vrh članka