16. kolovoza 1974. Elvis Presley – ‘Kralj rock and rolla’ uzviknuo: “Krist je Kralj!”

16. kolovoza 1974. Elvis Presley – ‘Kralj rock and rolla’ uzviknuo: “Krist je Kralj!”

Na današnji dan 16. kolovoza 1977. umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley, poznat kao “Kralj rock and rolla”. Međutim, kada mu je u Las Vegasu prišla jedna žena s kraljevskom krunom na jastuku, nasmiješio se i uzviknuo: “Ne, dušo, ja nisam Kralj. Krist je Kralj! Ja sam samo pjevač.”

Premda je bio protestant, oduševljen velikom ljubavlju koju katolici imaju za Isusovu majku Mariju i molitvu krunice snimio je predivnu pjesmu “Čudo krunice” (Miracle of The Rosaray).

Isusovoj majci jedan od najvećih posvetio je čak 7 pjesama!

Smrt ga je zatekla u njegovom domu nazvanom Graceland, smještenom u gradu Memphisu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Pronašli su ga na podu kupaonice, a niti jedan pokušaj oživljavanja nije uspio. Do danas je ostao nepoznat točan uzrok njegove smrti, ali nagađa se da je bila riječ ili o srčanom udaru ili o anafilaktičkom šoku. Oboje je moglo biti uzrokovano pretjeranom konzumacijom lijekova. Naime, obdukcijom su u Elvisovom organizmu pronađeni ostatci čak 14 različitih lijekova, od čega 10 u značajnoj količini.

Osim po svojoj glazbi Elvis će ostat zapamćen i po svojoj karizmi, karakteru i osobnosti koji mu je donosio najveću moguću popularnost, gotovo nezamislivu u današnje doba.

Kao dijete tipične američke majke 50-ih prošlog stoljeća posvećene vjeri i Kristu primio je pobožan odgoj, te ga je to ‘zrnce kršćanske vjere’ pratilo kroz čitav život neprolaznim tragom. Sam je nekoliko puta pripomenuo da je „Krist njegov Kralj“, kao i trag koji je ostavila majka učeći ga od malih nogu vjeri i molitvi.

Premda je bio protestant, potaknut velikom ljubavlju koju katolici imaju za Isusovu majku Mariju i molitvu krunice snimio je predivnu pjesmu “Čudo krunice” (Miracle of The Rosaray).

Isusovoj majci ovaj veliki glazbenik posvetio je čak 7 pjesama.

Gospel pjevač J.D. Sumner se sjeća žene koja se približila pozornici na koncertu u Vegasu sa krunom na jastuku, a Elvis ju je upitao što je to. Odgovorila je: “To je za tebe. Ti si Kralj.” Elvis ju je uzeo za ruku, nasmiješio se i rekao: “Ne, dušo, ja nisam Kralj. Krist je Kralj. Ja sam samo pjevač. “

Na jednom od posljednjih koncerata Elvis je posvetio Bogu poznatu kršćansku pjesmu “Kako velik si TI” (How great You Are):

 

Nažalost svijet glamura, alkohola i droge kojim je bio okružen taj nezaboravni pjevač „anđeoskog glasa“ koštao ga je mnogo u životu. Osim niza neprolaznih hitova, pjesama i slave, život mu je bio obilježen stranputicama, alkoholom, padovima, a što je najgore i drogom, pa ga je prerana smrt snašla u zenitu slave.

Zanimljivo: koliko je bio popularan tijekom života, toliko je ostao popularan ako ne i više nakon svoje smrti. Elvis Presley je svojom karizmatičnom pojavom i pjesmama svakako zaslužio da se o njemu priča još dugo nakon što je otišao.

U sjećanje na nezaboravnog Elvis Presleya i njegov vječni hit „Can’t Help Falling In Love“:

Izvor: narod.hr

na vrh članka