Umro legendarni Joao Gilberto, tužnu vijest objavio njegov sin na Facebooku

Umro legendarni Joao Gilberto, tužnu vijest objavio njegov sin na Facebooku

Brazilac Joao Gilberto, jedan od legendi bossa nove čija pjesma "The Girl from Ipanema" dira srca i gotovo 60 godina nakon što je snimljena, umro je u dobi od 88 godina, objavio je njegov sin Joao Marcelo na Facebooku.

"Moj otac je preminuo. Njegova borba bila je plemenita, pokušavao je sačuvati dostojanstvo dok je gubio svoju autonomiju", rekao je Joao Marcelo o svom ocu koji je živio osiromašen i sam u Riju. Uzrok smrti nije objavljen.

Gitaristu i pjevaču, Joaou Gilbertu karijera je krenula uzlaznim putem 1958. s "Chega de Saudade", što je bio i početak bossa nove.

Publiku je šarmirao svojim šaputavim glasom, a nastupao je na brojnim svjetskim pozornicama.

Njegova "The Girl from Ipanema" koju je otpjevala u originalu njegova supruga Astrud Gilberto, prometnula se u planetarnu himnu bossa nove i najpoznatiju brazilsku pjesmu svih vremena. 

Frank Sinatra stavio je tu pjesmu 1967. na svoj repertoar.

Godine 2008. Joao Gilberto je rasprodao karte za koncert povodom 50. obljetnice bossa nove za manje od sat vremena.
Umro je usamljen i financijski slomljen, uhvaćen u sukob između svoje dvoje djece s jedne strane - sina Joaoa Marcela i kćeri Bebel - i posljednje supruge Claudije Faissol, novinarke 40 godina mlađe od njega i majke njegove kćeri adolescentice, s druge strane.  

Piše H

Foto Wikimedia Commons

Video sadržaj

na vrh članka