Preminula slavna operna pjevačica i dobitnica četiri Grammyja, pjevala je Reaganu i Clintonu

Preminula slavna operna pjevačica i dobitnica četiri Grammyja, pjevala je Reaganu i Clintonu

Poznata američka operna pjevačica Jessye Norman umrla je u utorak u dobi od 74 godine nakon komplikacija koje su uslijedile kao posljedica ozljede iz 2015., izvijestila je njezina obitelj.Norman je preminula u njujorškoj bolnici od posljedica septičkog šoka i višestrukog zatajenja organa povezanim s komplikacijama koje su se razvile nakon ozljede leđne moždine prije četiri godine, stoji u priopćenju obitelji.

Jessye Norman, dramski koloraturni sopran, rođena je 15. rujna 1945. u američkoj državi Georgiji, a veći dio rane karijere provela je u Europi. Debitirala je 1969. u berlinskoj Deutsche Oper kao Elisabeth u Wagnerovom "Tannhaeuseru".

Osvojila je četiri nagrade Grammy za glazbena postignuća. Za životno postignuće osvojila je još jedan Grammy i Nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje američka vlada.

Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja se probila u svijet opere i postala poznata i cijenjena po izvedbama djela Richarda Wagnera.

Direktor njujorškog Metropolitana Peter Gelb u kojemu je otpjevala više od 80 opernih izvedbi, Norman je nazvao "jednom od najvećih umjetnica koje su ikada pjevale na Metovoj pozornici".

Njezin široki glazbeni repertoar, koji je uključivao i jazz izvedbe, među ostalim je bio sastavljen od djela Francisa Poulenca, Leosa Janaceka, Bele Bartoka, Giuseppea Verdija, Richarda Straussa i Arnolda Schoenberga. U njujorškom je Metropolitanu debitirala 1983.

Kao jedna od najpopularnijih opernih pjevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća pjevala je na predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

"Iznimno smo ponosni na Jessyeine glazbene uspjehe i na činjenicu da će nadahnuće koje je pružala publici širom svijeta i dalje biti izvor radosti. Podjednako smo ponosni na njezina humanitarna postignuća, brigu o beskućnicima, gladnima, razvoju i obrazovanju mladih te doprinosu umjetnosti i kulturi", stoji u priopćenju obitelji.

 (Hina)

Video sadržaj

na vrh članka