Počela je nastava, u prve razrede srednjih i osnovnih škola u Ljubuškom sjela 423 učenika Istaknuto

Počela je nastava, u prve razrede srednjih i osnovnih škola u Ljubuškom sjela 423 učenika

Nova školska 2018./2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je danas, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja. U školske klupe danas su sjeli će i učenici iz Zapadnohercegovačke županije, a među njima i školarci s područja općine Ljubuški.

Kako Dnevni list saznaje iz Odsjeka društvenih djelatnosti općine Ljubuški, u prve razrede u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2018./2019. godini upisana su ukupno 423 učenika.

U OŠ Tina Ujevića upisana su 42 prvašića, u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić 57, dok je u OŠ Marka Marulića upisano 119 prvašića. Što se tiče srednjih škola, u Gimnaziju Ljubuški u prve razrede upisano je 69 učenika, a u SSŠ Ruđera Boškovića njih 136.

Ukoliko usporedimo podatke iz protekle školske godine, vidljiv je manjak novoupisanih učenika u osnovne i srednje škole, i to za njih 88.

Sveukupno gledano, nastavlja se trend smanjenja broja učenika, osobito ako se osvrnemo na podatke koji govore da je, primjerice, prije desetak godina u osnovne škole znalo biti upisano preko 300 prvašića.

Unatoč ovim činjenicama, u školama se i dalje radi na unaprjeđenju kvalitete nastave, kako bi se učenicima olakšalo učenje i razumijevanje nastavnog gradiva.

Kao pozitivan primjer možemo navesti nabavku interaktivnih ploča koje su, zahvaljujući Općini Ljubuški, pripale trima osnovnim školama. Tako su ljubuške osnovne škole postale prve u Bosni i Hercegovini koje su uvele pametne ploče s mozaBook softverom.

Ploče su, kako saznajemo, postavljene u učionice te je započelo stručno usavršavanje za nastavnike i učitelje o ovoj tematici.

Ravnatelji i nastavnici smatraju kako je ovo revolucionaran potez kada je u pitanju obrazovanje u BiH, a nadaju se da će i druge općine slijediti ovaj pozitivan primjer.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list
Foto: Ilustracija

na vrh članka