Učenice OŠ Tina Ujevića Vitina uspješne na manifestaciji „Dani europskog naslijeđa“

Učenice OŠ Tina Ujevića Vitina uspješne na manifestaciji „Dani europskog naslijeđa“

U Osnovnu školu Tina Ujevića stigla je još jedna vrijedna nagrada. Učenice sedmog razreda Antonela Bebek, Ena Zadro i Rahela Zadro osvojile su drugo mjesto sa svojim video uratkom „Vitina, maleno mjesto srca moga“ u sklopu manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2018.“ i programa „Naša baština – spoj prošlosti i budućnosti“.

Pomoć ljubuških fotografa

U ovom natjecateljskom pothvatu, kako saznajemo, učenicama je na raspolaganju bila njihova nastavnica Ana Bubalo, a uz nju, pomoć su im pružili i ljubuški fotografi Perica Biško i Ivan Bebek, članovi Foto kluba Fokus. Njih troje su učenicama željnim učenja i napredovanja u aktivnostima tehnike fotografiranja prenijeli svoje fotografske vještine, koje su one iskoristile kako bi snimile i sastavile svoj video.

„Vitina se nalazi u najljepšem djelu Ljubuškog, tako da smo imale puno kadrova za snimiti. Među njima su vodopad Koćuša, slap Klokun, dvor i kula bega Kapetanovića, izvor Vrioštice, rijeka Trebižat, crkva i groblje Šematorij te stećci u Veljacima, ranokršćanska crkva, čovječje ribice i ostalo“, kazala je učenica Ena Zadro.

Rahaela Zadro je, pak, istaknula kako su imale za cilj kroz ovaj video pokazati svu ljepotu njihovog malog mjesta, lijepog i ugodnog za život, uživanje, ali i upoznavanje mladih s prošlošću i baštinom.

Put do nagrade nije bio lagan, budući da su ove mlade školarke morale ustajati u pet sati ujutro kako bi uspjele snimiti izlazak sunca u Vitini i okolnim mjestima.

Obilazak i snimanje lokaliteta

Prvi zadatak je bio obići sve lokalitete koje smo planirale snimiti, a nakon toga je uslijedilo snimanje s mobitelima, kamerom aparata i dronom. Nakon pregleda materijala, odlučile smo neke kadrove ponoviti i sve sastaviti u jedan video. Ovo je za mene posebno iskustvo, jer sam naučila kako snimati dronom i sastavljati video“, rekla je Antonela Bebek, kojoj fotografiranje nije nepoznanica te već nekoliko godina ponosno nosi titulu uspješnog i najmlađeg člana Foto kluba Fokus Ljubuški.

Zbog uspjeha ovih triju učenica ponosna je i ravnateljica Kornelija Biško.

„Budući da je na natječaj pristiglo više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa, zadovoljstvo je tim veće što je upravo rad naše škole prepoznat i nagrađen. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu“, poručila je ravnateljica Biško.

Inače, „Dani europskog naslijeđa“ naziv je manifestacije koju svake godine u različitim krajevima Federacije BiH organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta s ciljem predstavljanja i očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa.

Ovogodišnja manifestacija pod sloganom „Spoj prošlosti i budućnosti“ održat će se 12. i 13. rujna u Lepeničkoj dolini, u općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Piše: Antonela Marinović Musa

na vrh članka