Pad vodostaja rijeke Vrljike bez utjecaja na Trebižat

Pad vodostaja rijeke Vrljike bez utjecaja na Trebižat

Nakon informacija kako je poslije potresa s epicentrom u BiH, između Čitluka i Posušja, došlo do naglog opadanja vodostaja rijeke Vrljike koji je na nekim mjestima opao i do jednog metra, kontaktirali smo Miru Miličevića, dozapovjednika obrane od poplava sliva TMT koji je za Radio Ljubuški kazao kako ova događanja nisu imala utjecaja na Trebižat.

Pad vodostaja rijeke Vrljike, koja u Peć Mlinima izvire kao Tihaljina, nije se odrazio na Trebižat jer se glavno izvorište Trebižata nalazi na Klokunu, koji je treće vrelo po izdašnosti u BiH.

Miličević je za Radio Ljubuški kazao: „Događanja u gornjem toku na rijeci Vrljici nemaju odražaja na naš tok jer se glavno izvorište rijeke Trebižat nalazi na Klokunu. Vodostaj se redovno prati na vodomjernoj stanici Humac. Unazad zadnjih desetak dana on je iznosio 114-115 cm, a trenutno stanje je 113 cm, ali to je sasvim normalno jer nije bilo kiša. Ako ovih dana padne kiša, za očekivati je i da će i on porasti."

Miličević je dodao kako je vodostaj Trebižata ranijih godina znao biti i puno manji.

"Ranijih godina dok su se navodnjavala polja, vodostaj je znao iznositi i 90 centimetara, jer se voda izvlačila u kanale za navodnjavanje, međutim, sada, kako se to više ne radi, vodostaj je viši nego što je bio prije nekoliko godina kada je bila intenzivnija poljoprivreda u ljubuškom kraju".

Inače, i vodostaj rijeke Vrljike se trenutno normalizira. U nedjelju je na glavnom izvorištu Opačac razina vode porasla za pet centimetara.

Pad vodostaja Vrljike nakon potresa zabrinuo je stanovništvo Imotske krajine, no treba navesti kako su se slične pojave na imotskom području događale i ranijih godina nakon potresa.

U svibnju 2004., Vrljika se nakon potresa na nekoliko sati 'povukla' u utrobu zemlje, ali se ubrzo i 'vratila'.

Radio Ljubuški

 

 

na vrh članka