Održana Agape tribina: "Aktiviraj se!": Srednjoškolci o tome kako mijenjati stanje u državi - audio i foto Istaknuto

Održana Agape tribina: "Aktiviraj se!": Srednjoškolci o tome kako mijenjati stanje u državi - audio i foto

"Naš moto je "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu", jer vjerujte, ako mi nećemo nitko neće", poručio je srednjoškolac iz Bihaća Kemal Oračević na tribini koja je večeras održana u ljubuškom hotelu "Bigeste" u organizaciji Udruge mladih "Agape".

Kemal je zajedno s kolegom Slavenom Mlinarićem iz Asocijacije srednjoškolaca BiH predstavio rad ovog udruženja.

Okupljenima su govorili o tome što sve radi ASU BiH, te zašto bi se srednjoškiolci trebali priključiti ovom udruženju.

Kako je izjavio mladi Oračević, članstvo u Asocijaciji puno mu je pomoglo da se razvije kao osoba, budući da je bio vrlo povučen.

"Dosta onih iz naše generacije ima taj problem da su povučeni, ne mogu pokazati svijetu što su oni i što sve oni nude, mislim da je članstvo u Asocijaciji dobra platforma za iskazati se. Ja sam bio povučen i mislim da je članstvo u ASU izvuklo najbolje iz mene", rekao je mladi Oračević, koji je na nagovor prijatelja otišao vidjeti što je to ASU BiH, a sada zahvaljujući Asocijaciji putuje diljem BiH, ide na kampove, pohađa seminare i pritom se dobro zabavlja.

Pored brojnih aktivnosti koje Asocijacija omogućava za svoje članove, oni se trude i promijeniti stanje u društvu, a jedan od većih uspjeha je njihova kampanja "I kopija vrijedi" čiji počeci sežu u 2015. godinu kada je desetak mladih ljudi došlo na ideju omogućiti budućim studentima da upišu više od jednog fakulteta u jednom upisnom roku, i to uz pomoć ovjerene kopije diplome.

Naime, trenutno u Bosni i Hercegovini sa ovjerenom kopijom srednjoškolci mogu aplicirati na Univerzitetima u Sarajevu, Bihaću, Zenici i Sveučilištu u Mostaru, s tim da se sve donedavno na Univerzitete u Bihaću i Sarajevu moglo upisati samo uz orginalne dokumente.

Ovakva upisna politika je srednjoškolce završnih razreda ograničavala na apliciranje na samo jedan fakultet jer na isti su se morali predati originalni dokumenti, što je uvelike sužavalo opcije srednjoškolaca, zbog čega su mnogi i odustajali od studiranja.

Zahvaljujući kampanji koju je pokrenuo ASU BiH, koja je uključivala sastanke sa predstavnicima vlasti, online kampanje, gostovanja, debate i ulične aktivnosti u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, promijenjena je upisna politika u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji, a srednjoškolci se još bore za izmjene upisne politike u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji i Distriktu Brčko, kao i u RS-u.

Kako je tijekom večerašnje tribine spomenuo Oračević, ASU BiH zna i "priprijetiti" prosvjedima, a to se dogodilo nedavno kada se spominjalo donošenje zakona koji bi doveo do povećanja cijene polaganja vozačkih ispita diljem BiH. Kako je Kemal ispričao, tada su iz ASU-a u razgovorima s političarima "zaprijetili" kako će organizirati masovne prosvjede u brojnim gradovima diljem BiH.

"Ne znam je li do toga došlo samo zbog nas, ali zakon na kraju nije donesen", rekao je večeras Kemal, a njegov kolega Slaven je dodao kako je glavni cilj ASU-a u ovoj godini ukidanje "škola pod jednim krovom".

"Hrvati i Bošnjaci su odvojeni, uče različito, čak im i škole počinju u različito vrijeme da se slučajno ne bi sreli", rekao je Slaven, a Kemal dodaje kako trenutno organiziraju peticije i prikupljaju potpise kako bi svrnuli pažnju na ovaj problem.

Što se tiče Ljubuškog, nedavno je i u našem gradu aktiviran rad ASU BiH, a član ljubuškog lokalnog tima Luka Marijan Herceg s ponosom ističe kako su nedavno organizirali Socijalni dan koji je za 50 srednjoškolaca iz Ljubuškog omogućio da na jedan dan zamijene školske klupe radnim mjestima.

Ljubuški lokalni tim ASU-a BIH je trenutno angažiran oko projekta uređenja dvorišta Gimnazije u Ljubuškom, čime žele dati svoj doprinos tome da Ljubuški bude ljepše mjesto za život.

Večerašnja tribina je prva u nizu ovogodišnjih "Aktiviraj se!" edukativnih tribina kojima Agape slavi rođendan Udruge, već u petak, 10. svibnja Agape u Ljubuški dovodi dr. Ranko Rajovića, osnivača MENSE, a nakon toga u Ljubuškom će tribine održati Srđan Puhalo i Đelo Hadžiselimović.

Opširnije poslušajte u audiozapisu

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

na vrh članka