U župi Veljaci proslavljena Gospa od Zdravlja - audio i foto

U župi Veljaci proslavljena Gospa od Zdravlja - audio i foto

U najstarijoj župi na području Ljubuškog, župi Veljaci danas je svečanim misnim slavljem koje je, u koncelebraciji sa župnikom fra Stipanom Klarićem i više svećenika iz susjednih župa, predvodio fra Bože Milić proslavljen blagdan zaštitnice župne crkve – Gospe od Zdravlja.

Crkva je bila premala da primi mnoštvo vjernika kako iz ove tako i iz ostalih ljubuških župa koji se utječu Gospi od Zdravlja.

U svojoj propovijedi fra Bože, inače župnik u Mostaru, je istaknuo kako se treba moliti i za duhovno zdravlje, a ne samo tjelesno.

Nakon mise vjernici su se po starom narodnom običaju okupili ispred crkve i "zagangali".

Župnik župe Veljaci fra Stipan Klarić je za Radio Ljubuški rekao kako su se za današnju svetkovinu Gospe od Zdravlja spremali trodnevnicom.

„Trodnevnicu je pripremao sve tri večeri fra Slaven Brekalo, župnik iz Tomislavgrada. Svake večeri od 17 sati bila je prilika za ispovijed, u 17.30 sati molili smo krunicu, a potom je bila sveta misa koju je fra Slaven predvodio s nagovorom, iza toga smo imali klanjanje i molitve za zdravlje. Svaku večer pjevali su naši zborovi. Prvu večer pjevao je zbor mladih, drugu večer zbor iz Vašarovića, a treću večer zbor iz Graba"

"Danas na svetkovinu Gospe od Zdravlja bile su mise u 7 i 8; jutarnje, svečana pučka misa u 11 sati, a večernju svetu misu od 18 sati s blagoslovom djece predvodit će fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Pjevanje na večernjoj misi animirat će klapa Benedictus s Humca, pa pozivamo još i one koji su preostali da večeras dođu ovdje na svetu misu“, rekao je fra Stipan Klarić.

U audiozapisu poslušajte propovijed fra Bože Milića

 

Poslušajte i što je za Radio Ljubuški rekao župnik župe Veljaci fra Stipan Klarić

Bjanka Medić/ Ivan Herceg / Radio Ljubuški

na vrh članka