Ljubušaci na obljetnici obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu Istaknuto

Ljubušaci na obljetnici obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu

Dan dubrovačkih branitelja i 28. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježena je prigodnim programom u Dubrovniku.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je još 1. prosinca memorijalnim sportskim događajima. Program je nastavljen 3. prosinca izložbom fotografija Wukowar 1991., a 4. prosinca predstavljena je monografija “Hrvatski ratni generali” te je održana manifestacija “Plamen vukovarskog svjetla.

U četvrtak, 5. prosinca, odana je počast poginulim braniteljima na spomen-obilježjima na području Dubrovnika, održan je simpozij o zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja te prikazivan film 3069, križni put do Srđa i tradicionalni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zbora Libertas.

Na početku današnjeg središnjeg dijela programa obilježavanja – na kojem je bila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u počast poginulim braniteljima na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo i pred spomenikom poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Na Liechtensteinovu putu prisjetilo se stradalih vatrogasaca i pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Program je nastavljen polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Križa na Srđu te recitalom učenika osnovnih škola i nastupom klape Ragusavecchia u Muzeju Domovinskog rata u utvrdi Imperijal, nakon čega je uslijedio mimohod Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke Stradunom do crkve svetog Vlaha.

U Portu se točno u podne odala počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u popodnevnim satima i braniteljima Sustjepana.

Središnja svečanost održala se na svečanom otvaranju Ulice generala Janka Bobetka, nakon čega je održan mimohod postrojbi Domovinskog rata ulicama grada.

Izaslanstvo iz Ljubuškog, predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, u kojem su još bili roditelji poginulih branitelja i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Ljubuški položio je vijence i odalo počast poginulim braniteljima na Srđu.

Izvor: Ljportal.com

na vrh članka