Na Humcu svečano otvorena izložba skulptura iz ciklusa „Put križa“ ak. kipara Stjepana Skoke - audio i foto Istaknuto

Na Humcu svečano otvorena izložba skulptura iz ciklusa „Put križa“ ak. kipara Stjepana Skoke - audio i foto

U sklopu obilježavanja Dana grada Ljubuškog sinoć je u lapidariju Franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu  svečano otvorena izložba skulptura iz ciklusa „Put križa“ ak. kipara Stjepana Skoke.

Uz ovaj ciklus, publici su predstavljeni i modeli skulptura ovog umjetnika koji su izloženi na javnim mjestima u BIH i inozemstvu, među kojima je i skulptura „Spomenik majci“ koja će krasiti središte Ljubuškog,  a čije je svečano otvorenje u subotu 15.veljače.

Posjetitelje izložbe na početku je pozdravio humački gvardijan fra Dario Dodig izrazivši zadovoljstvo što  se izložba otvara upravo u prostoru lapidarija koji čuva vrijedne arheološke spomenike iz zbirke Humačkog muzeja, a sada se na ovaj način otvara novim umjetninama.

O opusu kipara Skoke i izložbenom postavu okupljenima je govorio prof. Marin Ivanović , likovni kritičar koji je među ostalim kazao: „ Pred nama se nalazi nesvakidašnja izložba, koju čine skulpture i modeli za spomenike  koje je autor realizirao u protekla dva i pol desetljeća, te predstavljaju opus kipara koji je brojnošću i raznovrsnošću pristupa pomakao granice likovne misli na prostoru svoga neposrednog djelovanja“.

Emotivnim obraćanjem, autor Stjepan Skoko zahvalio se nazočnima na dolasku, naglasivši kako je uvijek posebna radost izlagati i predstavljati se publici u svom rodnom kraju.

Izložbu je svečano otvorio prof. emeritus Šimun Musa .

Program otvorenja je vodila Bjanka Medić.

U glazbenom dijelu programa sa dvije izvedbe sudjelovao je gudački kvartet SGŠ Ljubuški : Marijeta Šarac 1. razred ,Ana Jerkić 2. razred, Martina Kordić 3.razred , Maja Nakić 4. razred sa izvedbama skladbi Petra Iliča Čajkovskog balet Orašar ; Djedov brk i Trepak-a koju su pripremili profesori Irena Vučić i Ivan Sušac.

U audio zapisu poslušajte izjavu prof. Marina Ivanovića i izjavu fra Ike Skoke:

Ivanović

Iko Skoko

Foto:

D.Mijatović/Radio Ljubuški

na vrh članka