U Ljubuškom održana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi - foto Istaknuto

U Ljubuškom održana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi - foto

Danas je u Ljubuškom održana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi.

Akciju su proveli članovi udruženja Snaga koje čine oboljeli od dijabetesa u ZHŽ, a ista se organizira jedanput godišnje u sklopu obilježavanja 14. studenog, Međunarodnog dana oboljelih od dijabetesa.

Članovi udruge ovaj put za mjesto provođenja akcije odabrali su prodajni centar Namex, gdje su zajedno sa medicinskim osobljem Doma zdravlja Ljubuški bili na usluzi zainteresiranim građanima koji su se želi informirati o ovoj bolesti.

„Iako smo ovu lokaciju odabrali i zbog danas vjetrovitog vremena, htjeli smo u nju uključiti i mlađe generacije jer zbog blizine srednjih škola djeca ovdje navraćaju po svoj doručak, te smo mnoge od njih danas i testirali", kazao nam je Žarko Bunoza, jedan od organizatora akcije.


„Od 90 testiranih građana; kada je riječ o starijem uzrastu, danas smo imali jedan novootkriveni šećer kod osobe sa vrijednošću od 11.9, imali smo provjere kod pacijenata koje već imaju dijabetes tipa 2 od kojih njih deset ima vrijednosti oko 9.5-10-00 i danas najveći izmjereni šećer od 15.5. Kod mlađih uzrasta, srednjoškolaca koji su se prijavili većinom su vrijednosti šećera bile u granicama normale, kod jedne djevojke zabilježili smo vrijednost od 6.9. Svima smo dali potrebne upute i savjete, naravno uputili ih da se jave svojom liječnicima ali i da vode računa o zdravom životu, pravilnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti„, rekli su iz udruženja Snaga.

Radio Ljubuški

na vrh članka