Radovi na poletištu; Ljubuški postaje regionalni paragliding “hot spot”

Radovi na poletištu; Ljubuški postaje regionalni paragliding “hot spot”

Paragliding Ljubuški je uz pomoć sponzora i prijatelja kluba uspio osigurati preko 1000 kvadrata umjetne trave koju planiraju postaviti nakon grubih radova na startu poletišta, te nakon temeljite pripreme terena.

Malo gradova u BiH prepoznaje potencijal koji Paragliding nosi u sebi. Ljubuški je to sigurno prepoznao!
Već niz godina ulažemo u razvoj sporta, adaptaciju i uređenje poletišta te postavljamo nove standarde kada je jednostavnost, pristupačnost i lakoća bavljenja paraglidingom u pitanju.

No Ljubuški više nije poznat samo u državi kao Paragliding “hot spot”, čitava regija je već čula za Ljubuški.
Neizmjerno smo zahvalni svima koji podupiru ovu priču i jasno je da nije bila uzaludna. Vrlo brzo bi trebali postaviti i umjetnu travu budući da grubi radovi za sad idu jako dobro” napisala je ekipa Paragliding Ljubuški na svojoj FB stranici.

U prošloj godini, Paragliding ekipa je imala niz uspjeha i usavršavanja, i iako se predstavljaju kao amaterski sportski klub, oni su sve samo ne amateri.

Najveći uspjeh 2019. godine je “Ljubuški Open 2019”, već tradicionalno i jako atraktivno natjecanje u preciznom slijetanju paragliderom na cilj.

“Toliko pozitivne energije, dobrih ljudi i natjecateljskog duha na jednom mjestu ne viđamo često. Hvala svima koji su na bilo koji način podržali natjecanje i pomogli u organizaciji. Ljestvica je podignuta jako visoko za “Ljubuški Open 2020.” zaključila je ekipa.

Zatim je uslijedila registracija terena za letenje “Ljubuški – Kula” i službeno odobrenje od nadležne državne institucije BHDCA, te registracija zračnog prostora i pravo na legalno korištenje istog u lateralnim granicama od Vojnića, Gradske, Studenca, pa sve preko Hardomilja, Vašarovića i Graba s vertikalnom granicom od 4500 ft. i aktiviranom zonom za čitavu godinu.

Ljubuški kao malo središte zrakoplovnih sportova konačno će i službeno zasjati na VFR zemljovidu Bosne i Hercegovine.

Prošle godine su završili kupovinu za visoko kvalitetnu umjetnu travu (1000 kvadrata) koju upravo ovih dana i postavljaju na poletište kako bi ga učinili što ljepšim i pristupačnijim za domaće pilote i za turiste koji sve češće posjećuju Ljubuški, prvenstveno zbog letenja i aktivnog odmora.

Također, jedan od uspjeha je Club 100 x2.

“Ove godine je “pala” druga stotka iz Ljubuškog, točnije prelet iz Ljubuškog u Bugojno čija duljina premašuje magičnih 100 kilometara. Čestitamo pilotu koji je to uspio i drago nam je što je član našeg kluba iako ne živi u Ljubuškom, ali ga voli kao svoj drugi dom. Slaviša!” napisali su na svojoj stranici.

U prošloj 2019. godini su i započeli radovi na startu, proširenje startne plohe za dodatnih 500 kvadrata, formiranje izgleda startne plohe i sanacija erozivnih djelovanja oborinskih voda na padini.

Ekipa Paragliding kluba se može pohvaliti i odlaskom 4 pilota u Tursku (Oludeniz) na tehničko usavršavanje i podizanje letačkih vještina na veći nivo.

O trenutnim radovima na poletištu, za Vrisak.info govorio je Robert Hodžić, koji je od početka član kluba Paragliding Ljubuški, te aktivni pilot zadnje 2 godine.

“Trenutni radovi traju nekih 20-ak dana, odnosno uljepšavanje i proširivanje poletišta, te postavljanje umjetne trave. Ali od samih početaka uvijek se nešto radi i nadograđuje tako da se može reći da radovi traju godinama.
Generalni plan je imati vrhunsko poletište po europskim i svjetskim standardima. Najveći naglasak je na sigurnosti, a onda sve ostalo. Kada će sve biti gotovo još ne znamo, jer kako rastemo iz godine u godinu i gledajući kako to rade zemlje u kojima je paragliding jako popularan sport stalno nam se javljaju neke nove ideje. Ali, nadamo se da ćemo do kraja ovog mjeseca, kako mi tako i svi naši gosti i prijatelji koji nam često dolaze u Ljubuški, letjeti s nove podloge i sa uljepšanog starta, odnosno poletišta.”

Također je napomenuo da bez velike podrške grada, te malih i velikih poduzetnika iz naše općine ovo nebi bilo moguće ostvariti.

“Neka moja osobna maštanja i snovi su da u našem gradu bude neko veliko međunarodno natjecanje. Kako sada stvari stoje to izgleda vrlo izgledno” zaključio je Hodžić.

Izvor:prizma.tv

na vrh članka