Nerealizirani izumi pokojnog Vinka Vujevića Čerčila: Prirodni sportski tereni Istaknuto

Nerealizirani izumi pokojnog Vinka Vujevića Čerčila: Prirodni sportski tereni

U nedjelju, 2. studenog 2014. godine, na Dušni dan, kasno navečer u 80.-oj godini života, nakon kraće bolesti, preminuo je Vinko Vujević – Čerčil iz sela Grab u općini Ljubuški. Sahranjen je 4. studenog na mjesnom groblju Blace u Grabu.

Čerčil je bio svestran čovjek, pa je tako kroz život često mijenjao zanimanja i interese. Bio je privatni poduzetnik, ugostitelj, trgovac, poljodjelac, pjesnik, povjesničar, numizmatičar, sakupljač narodnog blaga, političar, lovac i inovator.

O njemu i njegovih «sedam čuda» koje je sagradio pokraj svoje kuće, pisali su gotovo svi listovi s prostora bivše Jugoslavije.  Razlog što o njemu ponovo pišemo su njegovi izumi i inovacije koje za života nije prezentirao široj javnosti, niti patentirao kod odgovarajućih institucija. Nedostatak vremena i financija, dok je bio živ, onemogućili su ga, kako je tvrdio, da svoj znanstvenoistraživački program, kojim je obuhvaćeno nekoliko novih izuma i nekoliko ideja na poboljšanju već postojećih programa, prezentira znanstvenicima s Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu. Želja mu je bila sa svojim idejama i inovacijama izaći pred te vrhunske stručnjake, te pred njima, onako školski, s kredom u ruci, crtati na ploči i objašnjavati svoje ideje i naravno čuti njihovo mišljenje. Ukoliko bi se oni pozitivno izrazili o njegovim inovacijama spreman ih je bio ponuditi odgovarajućim zainteresiranim tvrtkama ne tražeći za sebe novac. Važna mu je, govorio je tada, dobrobit naroda. Tako nam je pričao pokojni Čerčil, a mi ćemo u idućem razdoblju, «ekskluzivno», objaviti samo neke od Čerčilovih ideja i izuma.

Treči izum pokojnog Čerčila koji ćemo objaviti su „Prirodni sportski tereni“.

Pročitajte što je o tome svojedobno zapisao pokojni Čerčil.

PRIRODNI SPORTSKI TERENI

(NOGOMETNA IGRALIŠTA I OSTALA SPORTSKA BORILIŠTA GDJE SE U SVAKO VRIJEME DANA I GODINE MOGU IZVODITI UTAKMICE I OSTALE SPORTSKE AKTIVNOSTI – Čerčilov naziv izuma)

Mislim da nema ni jednog grada na svijetu koji u svojoj blizini nema neki kanjon smješten između dva brda. Razmišljajući o tome došao sam na ideju da bi između tih brda ili u tim kanjonima bilo puno jeftinije izgraditi nogometno igralište ili sportsko borilište nego na ravnom terenu.  U kanjonu bi, onako kako treba, trebalo postaviti veliki cjevovod, a s lijeve i desne strane sve ostale priključke odvoda vode i ostalih negativnih tvari. Prilikom usijecanja kanjona na obje strane i stvaranja dimenzija novog igrališta i atletske staze, radove treba izvoditi tako da se ne izgoni puno materijala već ga samo oboriti dolje da se u njega poslije može ugraditi sva željena tehnika. I lijevo i desno i treći kut kanjona mogu se pretvoriti u kabine, a ako treba i ulazni četvrti kut. Po mojoj zamisli, na četiri kuta pored atletske staze trebalo bi postaviti četiri nosača krovne konstrukcije. Ti stupovi ne bi smetali sportskim aktivnostima. Ako brda između kojih se nalazi kanjon nisu previše visoka onda se uokolo igrališta odnosno brda može napraviti tunel koji bi išao direkt na igralište ili na tribine sa sve tri strane. Ti tuneli bi se mogli opremiti malim prostorijama gdje bi se mogle  prodavati karte, cigarete, cvijeće, piće, hrana i ostalo. Po mogućnosti na trećoj bi se strani mogao izgraditi bazen koji bi se mogao koristiti za kupanje ali isto tako i za zalijevanje stadiona a dobro bi došao i vatrogascima ako, ne daj Bože, dođe do požara. O krovnoj konstrukciji bi prilikom izgradnje posebno trebalo voditi računa. Posebno treba obratiti pažnju da konstrukcija u zimskom razdoblju može izdržati vrijeme velikih mećava, oluja, snijega i ostalih tereta. Pročitaj ovo i tako uradi. Promisli sve svoje grije pa ćeš dobiti čistu sliku za život i budućnost. 

Drago Vukojević/Radio Ljubuški

na vrh članka